Badając zależność między odległością od miejsca pracy a ilością czasu wolnego uzyskano współczynnik korelacji:
a) r = -0,45 (p=0,003)
b) r = -0,45 (p=0,12)
Podać interpretację współczynnika Pearsona
Statystyka, korelacja, współczynnik Pearsona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 07 cze 2022, 16:15
- Podziękowania: 12 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1842
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Statystyka, korelacja, współczynnik Pearsona
\( r_{xy} = -0,45 \) oznacza, że między odległością od miejsca pracy, a ilością wolnego czasu istnieje negatywna korelacja umiarkowana tj. im większa odległość od miejsca zamieszkania do miejsca pracy, tym mniejsza ilość czasu wolnego do spędzania i odwrotnie.
(a)
Dla wartości \( p_{value} = 0,03< 0,05 \) - wyniki badań tych zależności są istotne statystycznie.
(b)
Dla wartości \( p_{value} = 0,12 > 0,05 \) - wyniki badań tych zależności nie są istotne statystycznie.
(a)
Dla wartości \( p_{value} = 0,03< 0,05 \) - wyniki badań tych zależności są istotne statystycznie.
(b)
Dla wartości \( p_{value} = 0,12 > 0,05 \) - wyniki badań tych zależności nie są istotne statystycznie.