W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona na podstawę ma długość 8 cm. Oblicz długość wysokości
poprowadzonej na ramię tego trójkąta, jeżeli ramię ma długość 17 cm.
długość wysokości poprowadzonej na ramię trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 sty 2024, 19:59
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 375
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: długość wysokości poprowadzonej na ramię trójkąta
Narysuj sobie +tw. Pitagorasa
chyba sam spotrafisz
chyba sam spotrafisz
Spoiler
mi wyszło ok. 26,47
- Jerry
- Expert
- Posty: 3540
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1946 razy
Re: długość wysokości poprowadzonej na ramię trójkąta
Zrobiłem sobie rysunek, jak sugerowała maria19, policzyłem długość połowy podstawy z tw. Pitagorasa i licząc na dwa sposoby pole danego trójkąta uzyskałem szukaną długość... nie przybliża się ona jednak do sugerowanej wielkości
Pozdrawiam
Odpowiedź dokładna
\(h={240\over17}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 375
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: długość wysokości poprowadzonej na ramię trójkąta
To był tylko hint na zachętę
cd
\( x= \frac{900}{34} \approx 26,47\)
i po powtórnym zastosowaniu tw. Pitagorasa
\(h^2 = 30^2 - x^2\)
cd
\( x= \frac{900}{34} \approx 26,47\)
i po powtórnym zastosowaniu tw. Pitagorasa
\(h^2 = 30^2 - x^2\)
odpowiedź niedokładna
\(h= \sqrt{30^2-x^2} \approx \sqrt{900-700,69} \approx 14,12\)