Znaleźć liczbę

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Znaleźć liczbę

Post autor: Zibi123 »

Znaleźć taką liczbę naturalną n że rozwiązanie równania f(x)=0 leży w przedziale [n-0,5;n+0,5] jeśli
a)\(f(x)= 2^x+x^2-273000\)
b) \(f(x)=222lnx+7x-34200\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Znaleźć liczbę

Post autor: Jerry »

Zauważmy, że obie funkcje są rosnące w \([0;+\infty)\)
a) \(n=18\)
b) \(n=4618\)

Pozdrawiam
PS. Wspomogłem się Excelem
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Znaleźć liczbę

Post autor: Maciek32 »

A jak wygląda taka procedura w Excelu?
I czy da się to zrobić algebraicznie?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Znaleźć liczbę

Post autor: Jerry »

Normalny arkusz:
w pierwszej kolumnie kolejne liczby naturalne, w drugiej formuła z wzoru funkcji i wypełnij w dół aż do skutku...

Dla równań przestępnych:
Przybliżone rozwiązanie równań

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ