Siła przyciągania na ziemi i na słońcu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kajan
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 20 mar 2010, 11:09
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Siła przyciągania na ziemi i na słońcu

Post autor: kajan »

Oblicz ile razy siła z jaką jesteś przyciągany przez Ziemię jest większa od siły z jaką jesteś przyciągany przez Słońce.
Masa Ziemi = 6 * 10^24 kg
Masa Słońca = 2*10^30 kg
Promień Ziemi = 6,37*10^6 m
Średnia odległość Ziemi od Słońca =150*10^9 m

Pomocy !!!

Nie wiem nawet jakim wzorem się posłużyć,a termin krótki...

Nikt tego nie umie,czy to takie proste,że szkoda czasu...???
kajan
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 20 mar 2010, 11:09
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: kajan »

Nikt mi nie pomoże ???
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
kajan
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 20 mar 2010, 11:09
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: kajan »

Dzięki ANIU !!!
Życzę sukcesów i szczęścia do ciekawych zadań.
Pozdrowionka :)
ODPOWIEDZ