Zadanie (drgania tłumione)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie (drgania tłumione)
Wyznaczyć logarytmiczny dekrement tłumienia wahadła o długości 2 m, wiedząc, że do 25 wachnięciach amplituda drgań zmalała e^2 razy. Wyznaczyć czas relaksacji.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie (drgania tłumione)
\(\Lambda= \frac{1}{25-0}\ln \frac{A_0}{A_{25}}= \frac{1}{25}\ln \frac{A_0}{ \frac{1}{e^2}A_0 } = \frac{1}{25} \ln e^2= \frac{2}{25} \)
\(\tau = \frac{T}{\Lambda}= \frac{ \frac{1}{2 \pi } \sqrt{ \frac{l}{g} } }{\Lambda} =...\)
\(\tau = \frac{T}{\Lambda}= \frac{ \frac{1}{2 \pi } \sqrt{ \frac{l}{g} } }{\Lambda} =...\)