Równia pochyła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szmeko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:00
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Równia pochyła

Post autor: Szmeko »

Dwa klocki, górny A i dolny B, spoczywają jeden nad drugim na równi pochyłej
o zmiennym kącie nachylenia α. Klocki połączone są za pomocą napiętej, nieważkiej linki. Masy
klocków wynoszą odpowiednio 𝑚A = 2 kg i 𝑚B = 1 kg, a współczynniki tarcia statycznego
klocków o zbocze równi są dla każdego z nich inne i wynoszą: 𝑓A = 0,6 i 𝑓B = 0,5. Oblicz,
przy jakim kącie nachylenia równi do podłoża klocki zaczną się zsuwać w dół.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Równia pochyła

Post autor: janusz55 »

Szmeko!

Jest to aktualne zadanie Diamentowy Indeks AGH. Zachowaj trochę własnej przyzwoitości.
ODPOWIEDZ