Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Maciek32 »

Rozwiąż równanie:
\(2\cos^22x-\cos^2x-2=0\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: janusz55 »

\( 2\cos^2(2x)-\cos^2(x) -2 =0 \)

Sprowadzamy równanie do pojedynczego argumentu podstawieniem:

\( \cos(2x) = 2\cos^2(x) -1.\)

\( 2[2\cos^2(x)-1]^2 -\cos^2(x) -2 = 0,\)

\( 2(4\cos^4(x) - 4\cos^2(x) + 1) - \cos^2(x) - 2 = 0,\)

\( 8\cos^4(x) - 9\cos^2(x) = 0 \)

....................................
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 11 sty 2024, 16:07 Rozwiąż równanie:
\(2\cos^22x-\cos^2x-2=0\)
\(2(2\cos^2x-1)^2-\cos^2x-2=0\\
8\cos^4x-8\cos^2x+2-\cos^2x-2=0\\
8\cos^4x-9\cos^2x=0\\
\cos^4x(8\cos^2x-9)=0\\
\cos x=0\;\;\;\cos^2x=\frac{9}{8}\\
\cos x=0\;\;\cos x=\sqrt{\frac{9}{8}}>1\;\;\;\cos x=-\sqrt{\frac{9}{8}}<-1\\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi, k\in\mathbb{Z}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

Albo
\[2\cos^22x-\cos^2x-2=0\\
2(1-\sin^22x)-\cos^2x-2=0\\
-2\sin^22x-\cos^2x=0\\
-8\sin^2x\cos^2x-\cos^2x=0\\
-\cos^2x(8\sin^2x+1)=0\\
\cos x=0\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: nijak »

\(8\cos^4x-9\cos^2x=0\)
\(\cos^4x(8\cos^2x-9)=0\)
eresh taki babol Ci się wkradł :D
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
ODPOWIEDZ