Znajdź najmniejsze b takie, że

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 139
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 592 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: anilewe_MM »

\( \frac{5}{31} < \frac{a}{b} < \frac{7}{43} \), gdzie a, b są całkowite dodatnie
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: Jerry »

Zachodzą, kolejno, porządki:
\[5<6<7\\
{1\over5}>{1\over6}>{1\over7}\quad|+6\\
6{1\over5}>6{1\over6}>6{1\over7}\\
{31\over5}>{37\over6}>{43\over7}\\
{5\over31}<{6\over37}<{7\over43}\]
Wg mnie najmniejsze \(b=37\).

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 07 sty 2024, 18:28 Zachodzą, kolejno, porządki:
\[5<6<7\\
{1\over5}>{1\over6}>{1\over7}\quad|+6\\
6{1\over5}>6{1\over6}>6{1\over7}\\
{31\over5}>{37\over6}>{43\over7}\\
{5\over31}<{6\over37}<{7\over43}\]
Wg mnie najmniejsze \(b=37\).

Pozdrawiam
Trochę naciągane.
Znalezienie Jednej wartości wcale nie świadczy o tym, że jest ona najmniejsza.
Chyba, że czegoś nie widzę.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: Jerry »

Jerry pisze: 07 sty 2024, 18:28 Wg mnie najmniejsze \(b=37\).
Wskazałem prawdziwy porządek i wyraziłem swoje zdanie w dyskutowanym problemie. A nie muszę być nieomylnym!

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 08 sty 2024, 21:57
Jerry pisze: 07 sty 2024, 18:28 Wg mnie najmniejsze \(b=37\).
Wskazałem prawdziwy porządek i wyraziłem swoje zdanie w dyskutowanym problemie. A nie muszę być nieomylnym!

Pozdrawiam
Chyba się troszkę nie zrozumieliśmy.
Zaczynając od prawdziwej nierówności udało CI się dojść do liczby o mianowniku \( b = 37 \).
Tego nie kwestionuje i faktycznie jest to najmniejsza liczba naturalna która spełnia warunki zadania.
Moje pytanie brzmi:
Dlaczego wybranie takiego właśnie porządku gwarantuje najmniejszą wartość b.
Nigdzie nie widzę próby uzasadnienia, że mniejszej po prostu nie ma( a jak wiemy liczb wymiernych w tym przedziale jest \( \aleph_0 \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1611
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: janusz55 »

Pani Anna na Forum matematyka.pl w dniu 1 Października 2012 roku o godzinie 18.20 dała trafną odpowiedź: " wszystkich rozwiązań nie da się wyznaczyć, bo jest ich nieskończenie wiele ..."
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 10 sty 2024, 15:00 Pani Anna na Forum matematyka.pl w dniu 1 Października 2012 roku o godzinie 18.20 dała trafną odpowiedź: " wszystkich rozwiązań nie da się wyznaczyć, bo jest ich nieskończenie wiele ..."
:shock:
Icanseepeace pisze: 10 sty 2024, 13:42 Nigdzie nie widzę próby uzasadnienia, że mniejszej po prostu nie ma( a jak wiemy liczb wymiernych w tym przedziale jest \( \aleph_0 \)
Przypomnę, zwłaszcza czytelnikowi postów p. Anny, że nie szukamy najmniejszego ułamka, tylko najmniejszego mianownika ułamka spełniającego warunki zadania!
Icanseepeace pisze: 10 sty 2024, 13:42 Dlaczego wybranie takiego właśnie porządku gwarantuje najmniejszą wartość b.
To trochę z mojej kuchni:
  • Wskazanie wspólnego mianownika \(1333\) w wyjściowej nierówności było dla mnie oczywiste (tak jak i to, że nie jest to oczekiwana wartość),
  • zainteresowałem się porządkiem pomiędzy odwrotnościami ułamków ograniczających \({b\over a}\),
  • doprowadziło mnie to do \({1\over5}>{b_1\over a_1}>{1\over7}\),
  • wiele ułamków spełnia ten porządek, ale tym o najmniejszym liczniku i dosyć oczywistym, jest \({1\over6}\),
  • zapisałem moje rozumowanie, jak to mam w zwyczaju dla analizy redukcyjnej, jak w poście powyżej.
Pozdrawiam
PS. Dziękuję za potwierdzenie skuteczności mojej intuicji!
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1611
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: janusz55 »

Nie jestem czytelnikiem postów Pani Anny, Pani Anna ma rację.

Intuicja Pana zawodzi. To nie szkodzi, czy szukamy pełnych ułamków, czy ułamków z określonym mianownikiem \( b.\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: anka »

Tu Irena dała rozwiązanie:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=25&t=9553

A na matematyka.pl, gdyby nie przykład Kama_, to nie podałabym tej poprawnej odpowiedzi. :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 139
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 592 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: anilewe_MM »

Ale odpowiedź 37 jest poprawna, mój nauczyciel ją przyjął :wink:
EsafaliTakru
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 05 gru 2023, 13:52
Płeć:

Re: Znajdź najmniejsze b takie, że

Post autor: EsafaliTakru »

Aby rozwiązać nierówność 531 < ab < 743, gdzie a i b są dodatnimi liczbami całkowitymi, musimy rozłożyć liczby 531 i 743 na czynniki pierwsze.

Rozbicie na czynniki pierwsze:

531 = 3 * 3 * 7 * 13
743 = 11 * 67
Analiza czynników:

Teraz, gdy znamy czynniki obu liczb, możemy je wykorzystać do znalezienia możliwych wartości a i b. Musimy wziąć pod uwagę, że iloczyn a i b musi mieścić się pomiędzy 531 a 743.

Możliwe wartości a: 3, 7, 11, 13, 21, 33, 39, 63, 77, 91, 143, 221
Możliwe wartości b: 17, 23, 31, 67
Sprawdzenie kombinacji:

Musimy sprawdzić, które z kombinacji a i b dają iloczyn mieszczący się w granicach nierówności. Po sprawdzeniu wszystkich kombinacji, okazuje się, że nie ma żadnej pary liczb całkowitych dodatnich a i b, które spełniają nierówność 531 < ab < 743.

Wniosek:

Nierówność 531 < ab < 743 nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych dodatnich.
ODPOWIEDZ