Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
danielijas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 lis 2023, 22:24
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Równanie trygonometryczne

Post autor: danielijas »

cos(x) + sin(2x) = 0. I mój problem polega na tym że chciałbym rozwiązać te równanie używając wzoru na sumę sinusów tak że: sin(pi/2 - x) + sin2x =0
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

danielijas pisze: 06 sty 2024, 17:45 cos(x) + sin(2x) = 0. I mój problem polega na tym że chciałbym rozwiązać te równanie używając wzoru na sumę sinusów tak że: sin(pi/2 - x) + sin2x =0
To w czym problem? Dodawaj, ale ... równanie jest równoważne:
\(\cos x+2\sin x\cos x=0\\
\cos x(1+2\sin x)=0\\
\cos x= 0\vee \sin x=-{1\over2}\)

Pozdrawiam
danielijas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 lis 2023, 22:24
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: danielijas »

tak doszedłem do tego tym sposobem ale gdy robiłem wzór na dodawanie to wyszły mi inne wyniki albo przynajmniej tak wygladaja. Gdy robiłem tym prostszym sposobem to dostalem x=π/2 + kπ lub x=-π/6 +2kπ lub x=-5π/6 + 2kπ... A gdy użyłem wzoru na sumę sinusów dostałem: x=-π/2 +2kπ lub
x=-π/6 -2kπ/3. I teraz pytanie czy to jest to samo bo powinno byc ale chcem sie upewnic od eksperta
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: eresh »

danielijas pisze: 06 sty 2024, 17:59 tak doszedłem do tego tym sposobem ale gdy robiłem wzór na dodawanie to wyszły mi inne wyniki albo przynajmniej tak wygladaja. Gdy robiłem tym prostszym sposobem to dostalem x=π/2 + kπ lub x=-π/6 +2kπ lub x=-5π/6 + 2kπ... A gdy użyłem wzoru na sumę sinusów dostałem: x=-π/2 +2kπ lub
x=-π/6 -2kπ/3. I teraz pytanie czy to jest to samo bo powinno byc ale chcem sie upewnic od eksperta
Pokaż swoje rozwiązania - sprawdzimy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

danielijas pisze: 06 sty 2024, 17:59 ... dostalem x=π/2 + kπ lub x=-π/6 +2kπ lub x=-5π/6 + 2kπ
[...] dostałem: x=-π/2 +2kπ lub x=-π/6 -2kπ/3....
To to samo, możesz sprawdzić dla kilku wartości całkowitych \(k\) jedne i drugie serie rozwiązań (niekoniecznie takie same) albo wykorzystując okrąg jednostkowy (koło kątów)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ