Równanie wykładnicze

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie wykładnicze

Post autor: Maciek32 »

Kod: Zaznacz cały

https://www.matematyczny-swiat.pl/2014/03/rownanie-wykadnicze.html
To jest rozwiązanie pewnego zadania w którym wątpliwość co do ograniczeń na a i b w 7 linijce rozwiązania. Może ktoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Równanie wykładnicze

Post autor: Jerry »

Rozwiązanie spod linku jest bardzo rozbudowane a założenia, wg mnie, są zbędne - przecież \((-2+\sqrt3)^2=7-4\sqrt3\) i wystarczy pamiętać o module!

Dla spostrzegawczych:
\(\sqrt{7-4\sqrt3}=|2-\sqrt3|=2-\sqrt3\)
bo
\((2-\sqrt3)^2=7-4\sqrt3\)

Fakt:
W sytuacjach bardziej rozbudowanych na "odgadnięcie" wartości pierwiastka potrzeba kilu prób :wink:

Pozdrawiam

[edited] Jak zamykałem tamtą stronę, to pomyślałem sobie jeszcze:
Strony równania są nieujemne, podnieśmy równanie stronami do kwadratu - problem sam zniknie :idea:
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Równanie wykładnicze

Post autor: Icanseepeace »

Dla \( |a| > |b| \) mamy:
\( a^2 - b^2 = \sqrt{(a^2 + b^2)^2 - (2ab)^2} \)
Co pozwala na ładne zestawienie ze sobą równań:
\( a^2 - b^2 = 1 \wedge a^2 + b^2 = 7 \)
ODPOWIEDZ