funkcja uzytecznosci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

funkcja uzytecznosci

Post autor: Lipus »

Funkcja użytecznosci dla Jacka okreslona jest jako \( U= 5Qx + Qy \) gdzie Qx to ilosc konsumowanych deserow lodowych w kg kwartalnie a Qy ilosc konsumowanej goracej czekolady w litrach kwartalnie.
a) Wiadomo ze Jacek konsumuje kwartalnie 5 kg deserow lodowych oraz 15 litrow czekolady. Oblicz uzytecznosc osiagana przez Jacka
U = 5(5) + 15 = 40 ?

b)jakimi dobrami sa dla jacka desery lodowe i goraca czekolada

c) oblicz krancowa stope substytucji deserow w kawe i zinterpretuj ja

wydawalo mi sie ze ma byc tak

MUx = 5
MUy = 1

bo tak mi z tej pochodnej wychodzilo
ale wychodzi
krancowa stopa substytucji 5 a w odpowiedziach mam 1/5 i nie wiem w czym rzecz

d) Jeżeli zmniejszy konsumpcję deserów o 4kg to jak musi się zmienić wielkosc konsumpcji czekolady by uzytecznosc calkowita pozostala bez zmian?

Bo jesli zakladamy tam w c ze wychodzi 1/5 no to w d wychodzi ze musi konsumpcja wzrosnac do 35
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: janusz55 »

Bo krańcowa stopa substytucji to iloraz pochodnych cząstkowych.

Zadanie podobne do zadania Marcin - chipsy - jabłka.
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: Lipus »

no tak ale jest x w y
wiec wg wzorów powinno byc
MUx : MUy = 5
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: janusz55 »

Marginalna (krańcowa) stopa substytucji określa jaką ilość dobra \( y \) należy poświęcić w celu zwiększenia konsumpcji dobra \( x \) o jednostkę w sytuacji, gdy konsument pozostaje na tej samej krzywej obojętności czyli nie zmienia poziomu zadowolenia z konsumpcji.

Mówimy " y w x ".
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: Lipus »

No ale w poleceniu jest deserów w kawę
Czyli nie x w y czyli 5:1 ? Bazując na metodzie z poprzedniego zadania.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: janusz55 »

Ma Pan kawę czy czekoladę?

Nie może być krańcowa stopa substytucji \( 5:1 \) tylko 1:5, bo aby o 1 jednostkę (kg, litr) zwiększyć ilość konsumowanego dobra - musimy zmniejszyć o 5 jednostek drugiego dobra (tego, którego konsumujemy zawsze więcej).
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: Lipus »

w tym zadaniu jest blad w poleceniu i raz podaja tak a raz tak

mi chodzi tylko o to ze wzor mowi
Krancowa stopa substytucji dobra X w dobro Y (czyli jak rozumiem ze jak chce zwiekszyc dobro Y o jednostke w gore to ile musze odjac od X)
MRS = MUx / MUy

wiec jak mam deserow (X) w kawe (Y) to
MUx/MUy = 5/1 = 5

a 1/5 powina wychodzic dla y w x czyli kawe w desery
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: Lipus »

i wychodzi ze zeby wzrosla kawa o 1 jednostke nalezy zrezygnowac z 5 deserow
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: funkcja uzytecznosci

Post autor: janusz55 »

Podstawą poprawnego rozwiązania zadania, jest jego poprawna treść i poprawny zapis tej treści.
ODPOWIEDZ