krancowa stopa substytucji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

krancowa stopa substytucji

Post autor: Lipus »

marcin konsumuje chipsy i jablka w ilosciach odpowiedni o Qx i Qy
funkcja uzytecznosci dla marcina dana jest wzorem \(U = \sqrt{Qx} \sqrt{Qy} \)
a) znajdz uztecznosci krancowe z konsumpcji obu dobr i wyprowadz wzor na krancowa stope substytucji
b)oblicz krancowa stope substytucji jablek w chipsy dla koszyka dobr zawierajacego 3 kg chipsow i 12 kg jablek. Jak mozna zinterpretowac liczbe

czy moglby ktos pomoc bo nie bardzo wiem jak zrobic te przeszktalcenia i to policzyc
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1625
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: krancowa stopa substytucji

Post autor: janusz55 »

Podręcznik Mikroekonomii, Ekonomii Matematycznej lub Matematyki w Ekonomii:

a)
\( MU'_{|x} = U'_{Q_{x}} = \ \ ... \)

\( MU'_{|y} = U'_{Q_{y}} = \ \ ...\)

\( MRS_{|y|x|} = \frac{MU'_{|y}}{MU'_{|x}} = \ \ ... \)

b)
\( MRS_{|y|x|}(3, 12) = \ \ ... \)

Interpretacja
Aby zwiększyć konsumpcję chipsów o \( ... \) kg Marcin musi zmniejszyć konsumpcję jabłek o \( ... \) kg.
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: krancowa stopa substytucji

Post autor: Lipus »

ale ja mam zeby policzyc to MUx = Uqx to liczyc pochodna czy co zrobic z ta funkcja uzytecznosci?
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: krancowa stopa substytucji

Post autor: Lipus »

dzieki juz wiem
Lipus
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 02 gru 2020, 22:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: krancowa stopa substytucji

Post autor: Lipus »

ale co dokladnie oznacza ta interpretacka? Bo wychodzi liczba 4 i to znaczy ze zeby zwiekszyc jedno trzbea zrezygnowac z 4 innych czy co dokladnie
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1625
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: krancowa stopa substytucji

Post autor: janusz55 »

Wychodzi nie tylko liczba \( 4, \) ale także liczba \( 1, \ \ \frac{1}{4}.\)

Marcin, aby zwiększyć konsumpcję chipsów o \( 1 \) kg musi zmniejszyć konsumpcję jabłek o \( 4 \) kg.

Proszę staranniej redagować posty, posługując się polską gramatyką i edytorem \( \LaTeX.\)
ODPOWIEDZ