Problem optymalizacyjny

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matematymek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 23 lut 2021, 19:15
Płeć:

Problem optymalizacyjny

Post autor: matematymek »

Rozwiąż problem optymalizacyjny:

\(
\begin{align}
\left\{
\begin{array}{lr}
x_1^2+x_2^2 \rightarrow \text{max}\\
x_1+3x_2 \leqslant 12\\
5x_1 + x_2 \leqslant 18\\
3x_1 + 2x_2 \geqslant 8
\end{array}
\right.
\end{align}
\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Problem optymalizacyjny

Post autor: Jerry »

Rysunek

Pozdrawiam
matematymek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 23 lut 2021, 19:15
Płeć:

Re: Problem optymalizacyjny

Post autor: matematymek »

Jak udowodnić matematycznie, że punkt (4, -2) to jedyne rozwiązanie tego problemu?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Problem optymalizacyjny

Post autor: Jerry »

Czy logiczne wnioskowanie, że każdy inny punkt wyznaczonego trójkąta jest bliższy punktowi \((0,0)\), jest niematematyczne?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ