Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Zadanie
Ze statystyk policyjnych wynika, że na pewnym odcinku drogi zdarzają się w czasie weekendu często wypadki samochodowe. Obliczono, że średnio w roku przypada na weekend 1,3 wypadku. Przyjmując, że rozkład liczby wypadków na tym odcinku drogi w czasie weekendu jest zgodny z rozkładem Poissona, oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czasie weekendu:
a) nie zdarzy się wypadek samochodowy;
b) zdarzy się co najmniej 1 wypadek samochodowy;
c) zdarzą się 4 wypadki samochodowe;
d) zdarzą się co najwyżej 3 wypadki samochodowe;
Statystyka matematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 gru 2023, 23:34
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Statystyka matematyczna
\( X \sim \mathcal{Poisson} (\lambda = 1,3) \)
\( P(X= k) = \frac{\lambda^{k}}{k!}e^{-\lambda} \)
a)
Podstawiamy \( k= 0, \ \ P(X =0) = \frac{1,3^0}{0!}e^{-1,3} = \ \ ... \)
b)
\( P(X\geq 1) = 1- P(X=0) = \ \ ...\)
c)
\( P(X=4) = \frac{1,3^4}{4!} e^{-1,3} = \ \ ...\)
d
\( P(X\leq 3) = P(X=0) + P(X+1)+ P(X=2) + P(X=3) = \ \ ...\)
\( P(X= k) = \frac{\lambda^{k}}{k!}e^{-\lambda} \)
a)
Podstawiamy \( k= 0, \ \ P(X =0) = \frac{1,3^0}{0!}e^{-1,3} = \ \ ... \)
b)
\( P(X\geq 1) = 1- P(X=0) = \ \ ...\)
c)
\( P(X=4) = \frac{1,3^4}{4!} e^{-1,3} = \ \ ...\)
d
\( P(X\leq 3) = P(X=0) + P(X+1)+ P(X=2) + P(X=3) = \ \ ...\)