Drgania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MFifa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 13 gru 2023, 22:59
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Drgania

Post autor: MFifa »

Autobus o masie 1500 kg jadąc po nierównej drodze, wykonuje drgania harmoniczne
w kierunku pionowym z okresem 0,5 s i amplitudą 0,15 m. Jaka
maksymalna siła działa na każdy z czterech resorów autobusu?

Robię to zadanie w następujący sposób:
korzystam z zależności T=1/v, a następnie obliczam v=2Hz. Kolejno wyznaczam częstość kołową w.
Mając obliczone te wielkości wstawiam to do wzoru F=-mw^2x i wychodzi -8,8kN. Jednak odpowiedź ta nie pokrywa się z odpowiedzią w zbiorze - 12,6kN. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co robię źle i naprowadzić na dobrą drogę do rozwiązania tego zadania?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Drgania

Post autor: maria19 »

Największą siła nacisku jest w dolnym wychyleniu, należy dodać jeszcze siłę ciężkości \(F_n=m(\omega^2A+g)= 51 kN :4\approx 12,7 kN\)
ODPOWIEDZ