jeszcze raz dziękuję za wczorajsze wskazówki odnośnie zadań ze statystyki i prawdopodobieństwa - bardzo mi pomogły! Mam jeszcze jedno (już chyba raczej ostatnie) pytanie odnośnie zadań z Olimpiady Statystycznej
Spoiler
Olimpiada Statystyczna 2018/2019, etap okręgowy, zadanie 24
Mamy oczywiście podpunkty b, d - ale je pominę, bo nie miałem z nimi szczególnego problemu:W pewnej firmie produkcyjnej analizując dane historyczne ustalono, że roczny przychód ze sprzedaży produktów (oznaczamy go zmienną \(PRZ\)) i ponoszony koszt uzyskania przychodu (zmienna \(K\)) można z dobrym przybliżeniem opisać za pomocą rozkładu Bernoulliego \(B(n, p)\) dla odpowiednio dobranych parametrów \(n\) i \(p\). Po wnikliwej analizie ustalono, że wspomniany przychód i koszt (w zł) można przedstawić za pomocą następujących zmiennych losowych: \(PRZ = 200000 \cdot X\), \(K=K_{0}+10000 \cdot Y\), gdzie \(K_{0}=15000\) [zł] oznacza roczne tzw. koszty stałe działalności firmy, a zmienne losowe \(X\) i \(Y\) podlegają rozkładowi Bernoulliego \(X \sim B(20, 0,1)\), \(Y \sim B(10, 0,05)\). Oznaczmy przez Z roczny zysk brutto tej firmy, który można przedstawić jako \(Z = PRZ - K\).
Proszę zaznaczyć odpowiedzi prawdziwe [...]
Spoiler
[...]
b) Oczekiwany roczny zysk brutto w tej firmie wynosi 380 000 zł
[...]
d) Odchylenie standardowe rocznego kosztu uzyskania przychodu tej firmy rośnie wraz z rosnącymi kosztami stałymi \(K_{0}\)
Nie do końca rozumiem jak obliczyć te prawdopodobieństwa z danych w takiej formie.a) Prawdopodobieństwo, że roczny przychód ze sprzedaży w tej firmie osiągnie dokładnie 200 000 zł wynosi przynajmniej \(0,25\).
[...]
c) Prawdopodobieństwo, że roczny koszt uzyskania przychodu firmy przekroczy 15 000 zł wynosi mniej niż \(0,45\).
Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie zadania, bądź wskazówki