Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Post autor: rone3876 »

Witam,
O pewnych zdarzeniach losowych A i B, stanowiących podzbiory zbioru zdarzeń elementarnych, wiemy, że mają dodatnie prawdopodobieństwa wystąpienia oraz, że \(P(A \cup B) = 3P(A)P(B)\).

Czy gdyby zdarzenia A i B były jednakowo prawdopodobne, to maksymalna wartość prawdopodobieństwa wyniosłaby \(\frac{1}{3}\) ?
Będę wdzięczny za pomoc! :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Post autor: eresh »

rone3876 pisze: 10 gru 2023, 09:59 maksymalna wartość prawdopodobieństwa wyniosłaby \(\frac{1}{3}\) ?
Będę wdzięczny za pomoc! :)
Prawdopodobieństwo czego?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Re: Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Post autor: rone3876 »

Przepraszam, musiałem przeskoczyć fragment gdy przepisywałem zadanie z tabletu. :?
Chodzi o \(P(A \cap B)\).
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Re: Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Post autor: rone3876 »

Już mam :)
Jeśli \(3P(A)P(B) = P(A \cup B)\), a \( P(A) = P(B) = x\), to \(P(A \cap B)\) da się opisać wzorem funkcji \(x(2-3x)\), która osiąga maksimum dla \(y \approx 0,33\). Zastanawiam się czy mogę tak to interpretować... :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Post autor: eresh »

rone3876 pisze: 10 gru 2023, 12:23 Już mam :)
Jeśli \(3P(A)P(B) = P(A \cup B)\), a \( P(A) = P(B) = x\), to \(P(A \cap B)\) da się opisać wzorem funkcji \(x(2-3x)\), która osiąga maksimum dla \(y \approx 0,33\). Zastanawiam się czy mogę tak to interpretować... :)
\(f(x)=x(2-3x)\) osiąga wartość największą dla \(x=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1609
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Prawdopodobieństwo | Podzbiory

Post autor: janusz55 »

Rozwiązanie to można tak interpretować.

\( P(A\cup B) = P(A) + P(B) - P(A\cap B) \)

\( P(A\cap B) = -P(A\cup B) + P(A) + P(B) \)

\( P(A\cap B) = -3P(A)\cdot P(B) +P(A) +P(B) \)

Niech

\( P(A \cap B) = f(x), \ \ P(A) = P(B) = x. \)

\( (f(x) = -3x^2 + x + x = -3x^2 +2x = = max.lok. )\leftrightarrow (x^{*} = \frac{-2}{-6} = \frac{1}{3}).\)
ODPOWIEDZ