Pole

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Pole

Post autor: Hermi »

Fragment terenu ma kształt trójkąta równoramiennego o boku b=200m. Kąt przy wierzchołku tego trójkąta zmierzony z dokładnością 0,01 rad wynosi \frac{ \pi }{3}. Z jaką w przybliżeniu dokładnością można obliczyć pole tego terenu?

To co wiem:
Wzór mam P=1/2absin \beta
b=a=200
\Delta \alpha =0,01
\alpha = \frac{3}{ \pi }

Jeśli dobrze rozumiem to mam zamienić sinus na cosinus?
Ostatnio zmieniony 09 gru 2023, 19:49 przez Hermi, łącznie zmieniany 1 raz.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1654
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: Pole

Post autor: janusz55 »

\( P_{\Delta} = \frac{1}{2}\cdot 200^2\cdot \sin\left(\frac{\pi}{3}\right) = \ \ ...\)

Teren działki obliczamy z dokładności \( 100 \ \ m^2 ? \)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pole

Post autor: maria19 »

\(\Delta S=\frac{dS}{d\alpha}\Delta\alpha=0,5b^2\cos\alpha \Delta\alpha=100 \ m^2\)
ODPOWIEDZ