Oblicz regułą de l'Hospitala granice
\(\Lim_{x\to0^+}(-\ln x)^x\)
Zrobi ktoś?
Oblicz regula de l'hospitala granice
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Oblicz regula de l'hospitala granice
\[\Lim_{x\to0^+}(-\ln x)^x=1\]
Ponieważ:
Ponieważ:
- \((-\ln x)^x=e^{x\ln(-\ln x)}\)
- \(\Lim_{x\to0^+}\frac{\ln(-\ln x)}{{1\over x}}=\left[{\infty\over\infty}\right]\nad{\text{H}}{=}\ldots=0\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Oblicz regula de l'hospitala granice
Nie, trzeba policzyć pochodne funkcji licznika i mianownika w 2. i doliczyć granicę, którą Ci zasugerowałem.
Pozdrawiam
PS. Znasz regułę de l'Hospitala ?
Pozdrawiam
PS. Znasz regułę de l'Hospitala ?
Re: Oblicz regula de l'hospitala granice
Znam znam, teraz juz to widze tylko nie bardzo rozumiem z czego wynika to przekształcenie skąd wział sie ten ułamek?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Oblicz regula de l'hospitala granice
W wykładniku 1. mamy
\({x\ln(-\ln x)}=\ln(-\ln x):{1\over x}=\frac{\ln(-\ln x)}{{1\over x}}\)
i granicą tego ułamka się zająłem..., żeby udzielić odpowiedzi:
\[\ldots=e^{\Lim_{x\to0^+}\frac{\ln(-\ln x)}{{1\over x}}}=\ldots=e^0=1\]
Pozdrawiam
\({x\ln(-\ln x)}=\ln(-\ln x):{1\over x}=\frac{\ln(-\ln x)}{{1\over x}}\)
i granicą tego ułamka się zająłem..., żeby udzielić odpowiedzi:
\[\ldots=e^{\Lim_{x\to0^+}\frac{\ln(-\ln x)}{{1\over x}}}=\ldots=e^0=1\]
Pozdrawiam