samochód ciągnie przyczepę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rdek12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2023, 17:20
Podziękowania: 2 razy

samochód ciągnie przyczepę

Post autor: rdek12 »

Samochód o ciężarze G = 40 kN ciągnie przyczepę silą F = 1O kN. Określić siły nacisku pionowego kół na szosę.
Oznaczone na rysunku odległości wynoszą: a = 1.5 m, h = 0.8 m.

Obrazek
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: samochód ciągnie przyczepę

Post autor: janusz55 »

Rys.
Zaznaczamy siły nacisku pionowego kół samochodu na szosę w punktach \( A, B \) odpowiednio przez \( \vec{N}_{A}, \vec{N}_{B} \)

Określamy wartość sumy momentów sił działających na samochód względem punktów \( A, B\) i punktu naciągu samochód-przyczepa, przyrównując do zera:

\( -2a\cdot N_{A} -F\cdot h + a\cdot G = 0 \)

\( 2a\cdot N_{B} -F\cdot h - a\cdot G = 0 \)

Stąd

\( N_{A} = - \frac{F\cdot h}{2a} + \frac{1}{2}G = \ \ ...\)

\( N_{B} = \frac{F\cdot h}{2a} + \frac{1}{2}G = \ \ ...\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: samochód ciągnie przyczepę

Post autor: korki_fizyka »

janusz55 pisze: 30 lis 2023, 16:21 Rys.
Zaznaczamy siły nacisku pionowego kół samochodu na szosę w punktach \( A, B \) odpowiednio przez \( \vec{N}_{A}, \vec{N}_{B} \)

Określamy wartość sumy momentów sił działających na samochód względem punktów \( A, B\) i punktu naciągu samochód-przyczepa, przyrównując do zera:

\( -2a\cdot N_{A} -F\cdot h + a\cdot G = 0 \)

\( 2a\cdot N_{B} -F\cdot h - a\cdot G = 0 \)

Stąd

\( N_{A} = - \frac{F\cdot h}{2a} + \frac{1}{2}G = \ \ ...\)

\( N_{B} = \frac{F\cdot h}{2a} + \frac{1}{2}G = \ \ ...\)
Najpierw należałoby wyznaczyć położenie środka masy, poza tym co z siłami tarcia? Jeżeli samochód nie porusza się to jest bardzo proste ale jeśli ciągnie przyczepę to jest wróżenie z fusów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1616
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: samochód ciągnie przyczepę

Post autor: janusz55 »

Zgadzam się z tą uwagą. Autor tego zadania Pan Władysław Siuta pomija siły tarcia.
ODPOWIEDZ