prośba o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania
Symbole (zapis poziomu istotności i hipotez)
- alfa
- sigma2
- M
Test T studenta - pomiar satysfakcji w dwóch grupach studentów wyodrębnionych ze względu na płeć
Statystyki dla grup :
Płeć | n | średnia | Odchylenie standardowe|
Kobiety | 67 | 33,7816 | 12.28955 |
Mężczyźni | 33 | 31,8462 | 10.94567 |
t obliczone = 0,536
Proszę sprawdzić wnioskowanie statystyczne
- czy wariancje są równe?
- czy średni poziom satysfakcji z pracy jest podobny w porównywanych grupach?
Marco
Test T studenta zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 lis 2023, 10:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1874
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Test T studenta zadanie
Test dla dwóch wariancji
Hipotezy:
\( H_{0}: \sigma_{1} = \sigma_{2} \)
\( H_{1}: \sigma_{1} \neq \sigma_{2} \)
Zakładamy, że statystyka Studenta jest obliczona poprawnie i jej wartość dla danych z próby wynosi \( t = 0,536.\)
Statystyka ta przy prawdziwości hipotezy \( H_{0} \) ma rozkład Studenta z \( n = 100 -2 = 98 \) stopniami swobody.
Przyjmując poziom istotności testu \( \alpha = 0,05, \) z tablic rozkładu Studenta odczytujemy wartość krytyczną testu \( t(0,05, 98) =1.984.\)
Wartość statystyki obliczonej z próby jest mniejsza od wartości krytycznej , czyli znalazła się poza obszarem krytycznym, nie ma więc podstaw do odrzucenia hipotezy \( H_{0} \) o zróżnicowaniu poziomu satysfakcji w dwóch grupach studentów wyodrębnionych ze względu na płeć.
Proszę zastosować test dwóch średnich, żeby odpowiedzieć na pytanie drugie.
Hipotezy:
\( H_{0}: \sigma_{1} = \sigma_{2} \)
\( H_{1}: \sigma_{1} \neq \sigma_{2} \)
Zakładamy, że statystyka Studenta jest obliczona poprawnie i jej wartość dla danych z próby wynosi \( t = 0,536.\)
Statystyka ta przy prawdziwości hipotezy \( H_{0} \) ma rozkład Studenta z \( n = 100 -2 = 98 \) stopniami swobody.
Przyjmując poziom istotności testu \( \alpha = 0,05, \) z tablic rozkładu Studenta odczytujemy wartość krytyczną testu \( t(0,05, 98) =1.984.\)
Wartość statystyki obliczonej z próby jest mniejsza od wartości krytycznej , czyli znalazła się poza obszarem krytycznym, nie ma więc podstaw do odrzucenia hipotezy \( H_{0} \) o zróżnicowaniu poziomu satysfakcji w dwóch grupach studentów wyodrębnionych ze względu na płeć.
Proszę zastosować test dwóch średnich, żeby odpowiedzieć na pytanie drugie.
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 lis 2023, 10:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: