Wzajemne położenie okręgów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatakoss1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
Podziękowania: 24 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: agatakoss1 »

Oblicz długość takiego najdłuższego odcinka AB, aby punkt A leżał na okręgu

\[O_1: x^2+y^2-8x-2y-83=0\]

a punkt B - na okręgu

\[O_2: x^2+y^2-24x-14y+168=0\]


Po narysowaniu wyszło, że środek okręgu drugiego należy od okręgu pierwszego, czy zatem najdłuższy odcinek to będzie \[|AB|=2r_1+r_2\]?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3538
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1943 razy

Re: Wzajemne położenie okręgów

Post autor: Jerry »

Jeśli nie musisz wskazać \(A,\ B\) - w porządku.
Jeśli by Ci były potrzebne (albo sytuacja nie była tak komfortowa) - powinnaś rozwiązać dwa układy z
  • równania 1. okręgu i prostej przechodzącej przez środki okręgów
  • równania 2. okręgu i prostej przechodzącej przez środki okręgów
i wybrać najodleglejsze punkty...

Pozdrawiam
Yadiralake
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 lut 2024, 22:43
Płeć:

Re: Wzajemne położenie okręgów

Post autor: Yadiralake »

W przypadku, gdy okręgi się przecinają, a jeden zawiera się w drugim, najdłuższy odcinek między nimi będzie sumą promieni. papa's game
ODPOWIEDZ