Boki równoległoboku mają długości \(9\) cm i \(5\) cm, pole wynosi \(36\) cm\(^2\).
Oblicz długości przekątnych tego równoległoboku.
Przekątne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: Przekątne
\(|AB|=9\\
|BC|=5\\\)
\(P=|AB||DE|\\
36=9|DE|\\
|DE|=4\)
\(|AE|=x\\
x^2+|DE|^2=|AD|^2\\
x^2+16=25\\
x=3\\
|EB|=9-3=6\)
\(|DE|^2+|EB|^2=|DB|^2\\
16+36=|DB|^2\\
52=|DB|^2\\
|DB|=2\sqrt{13}\)
|BC|=5\\\)
\(P=|AB||DE|\\
36=9|DE|\\
|DE|=4\)
\(|AE|=x\\
x^2+|DE|^2=|AD|^2\\
x^2+16=25\\
x=3\\
|EB|=9-3=6\)
\(|DE|^2+|EB|^2=|DB|^2\\
16+36=|DB|^2\\
52=|DB|^2\\
|DB|=2\sqrt{13}\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: Przekątne
\(|DE|=|CF|=4\\
|AE|=|BF|=3\\
|AF|=9+3=12\\
|AF|^2+|CF|^2=|AC|^2\\
144+16=|AC|^2\\
|AC|=\sqrt{160}=4\sqrt{10}\)
|AE|=|BF|=3\\
|AF|=9+3=12\\
|AF|^2+|CF|^2=|AC|^2\\
144+16=|AC|^2\\
|AC|=\sqrt{160}=4\sqrt{10}\)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę