Krystalografia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karton115
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2023, 10:29
Płeć:

Krystalografia

Post autor: Karton115 »

Witam, potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego zadania
Zadanie 8
Korzystając ze wzoru na objętość komórki elementarnej dla układu trójskośnego udowodnij,
że objętość komórki układu jednoskośnego jest mniejsza niż objętość komórki układu
rombowego, jeżeli obie komórki mają te same długości krawędzi a, b i c.
małepiwko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
Podziękowania: 160 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Krystalografia

Post autor: małepiwko »

Powinno ci się udać po przestudiowaniu literatury fachowej:

1. Z. Kosturkiewicz, Metody krystalografii, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2004.
2. Z. Trzaska-Durski i H. Trzaska-Durska, Podstawy krystalografii, Oficyna Wydawnicza
Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003.
3. Z. Trzaska-Durski i H. Trzaska-Durska, Podstawy krystalografii strukturalnej
i rentgenowskiej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994.
4. Z. Bojarski, M. Gigla, K. Stróż i M. Surowiec, Krystalografia. Podręcznik wspomagany
komputerowo, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
5. Z. Bojarski, M. Gigla, K. Stróż i M. Surowiec, Krystalografia. Wydawnictwo Naukowe
PWN, Warszawa 2007.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Krystalografia

Post autor: janusz55 »

Laboratorium z Krystalografii.

Zadanie 8

Dowód:

Porównujemy wartości wyznaczników Gramma:

\( |V^2_{j}| = \left|\begin{matrix} a^2 & 0 & a\cdot c \cdot \cos(\beta) \\ 0 & b^2 & 0 \\ a\cdot c \cdot \cos(\beta) & 0 & c^2 \end{matrix}\right| < \left| \begin{matrix} a^2 & 0 & 0 \\ 0 & b^2 & 0 \\ 0 & 0 & c^2 \end{matrix}\right|= |V^2_{r}|,\)

dla \( a, b, c >0 , \ \ 0< \beta < \frac{\pi}{2}. \)
ODPOWIEDZ