Potęgi

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Natalis123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 01 lis 2023, 00:39
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Potęgi

Post autor: Natalis123 »

Liczba \(3^8+3^8+3^8+3^8\) jest:
podzielna przez 12
podzielna przez 15
podzielna przez 18
Proszę o wyjaśnienie
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3870
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 54 razy
Otrzymane podziękowania: 2067 razy

Re: Potęgi

Post autor: Jerry »

\[3^8+3^8+3^8+3^8=4\cdot3^8=12\cdot3^7=18\cdot(2\cdot3^6)\]
skąd odpowiedź

Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę 👍.