Pole, obwód i długość przekątnej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 01 lis 2023, 00:39
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Pole, obwód i długość przekątnej
Z 300 kwadratów o obwodzie 8 cm każdy ułożono prostokąt, którego długość jest 3 razy większa od szerokości. Oblicz pole tego prostokąta, obwód i przekątną.
-
- Fachowiec
- Posty: 2104
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 498 razy
Re: Pole, obwód i długość przekątnej
Długość boku jednego małego kwadratu jest równa \( a = \frac{8}{4} = \ \ ... \ \ cm \)
Pole małego kwadratu \( a^2 = \ \ ... \ \ cm^2 \)
Pole prostokąta \( P = 300 \cdot a^2 = \ \ ... \ \ cm^2 \)
Krótszy bok prostokąta ma długości \( A, \ \ P = A \cdot B = A\cdot 3A = 3A^2, \)
\( A = \sqrt{\frac{P}{3}} = \ \ ... \ \ cm\)
Dłuższy bok prostokąta ma długość
\( B = 3\cdot A = \ \ ... \ \ cm \)
Obwód prostokąta
\( O = 2\cdot A + 2\cdot B = \ \ ... \ \ cm. \)
Długość przekątnej prostokąta
\( D = \sqrt{A^2 +B^2} = \ \ ... \ \ cm.\)
Pole małego kwadratu \( a^2 = \ \ ... \ \ cm^2 \)
Pole prostokąta \( P = 300 \cdot a^2 = \ \ ... \ \ cm^2 \)
Krótszy bok prostokąta ma długości \( A, \ \ P = A \cdot B = A\cdot 3A = 3A^2, \)
\( A = \sqrt{\frac{P}{3}} = \ \ ... \ \ cm\)
Dłuższy bok prostokąta ma długość
\( B = 3\cdot A = \ \ ... \ \ cm \)
Obwód prostokąta
\( O = 2\cdot A + 2\cdot B = \ \ ... \ \ cm. \)
Długość przekątnej prostokąta
\( D = \sqrt{A^2 +B^2} = \ \ ... \ \ cm.\)
-
- Expert
- Posty: 3834
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2060 razy
Re: Pole, obwód i długość przekątnej
Albo, po prostu:
Bok każdego kwadratu ma \(2\) cm.
Prostokąt ułożony \(30\) kwadratów na 10 kwadratów spełnia warunki zadania. Jego wymiary są równe \(60\) cm \(\times\ 20\) cm. Zatem jego pole jest równe \(60\cdot 20= 1200\) cm\(^2\),
a przekątna ma długość \(\sqrt{60^2+20^2}=20\cdot\sqrt{3^2+1^2}=20\sqrt{10}\) cm.
Pozdrawiam
Bok każdego kwadratu ma \(2\) cm.
Prostokąt ułożony \(30\) kwadratów na 10 kwadratów spełnia warunki zadania. Jego wymiary są równe \(60\) cm \(\times\ 20\) cm. Zatem jego pole jest równe \(60\cdot 20= 1200\) cm\(^2\),
a przekątna ma długość \(\sqrt{60^2+20^2}=20\cdot\sqrt{3^2+1^2}=20\sqrt{10}\) cm.
Pozdrawiam