matematyka dyskretna-kombinatoryka

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
strawberry015
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2023, 11:16
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

matematyka dyskretna-kombinatoryka

Post autor: strawberry015 »

Hej, potrzebuję pomocy z tymi zadankami:

1. Sprzedawca lodów policzył, że pewnego letniego dnia w jego sklepie dokonało zakupu 75 klientów. Każdy z nich kupił lody śmietankowe, a oprócz tego:
(a) 28 klientów kupiło śmietankowe i czekoladowe; tyle samo śmietankowe i kakaowe; 27 kupiło śmietankowe i orzechowe oraz śmietankowe i truskawkowe;
(b) po 12 klientów kupiło zestawy w trzech smakach(w każdym zestawie powtarzał się smak śmietankowy)
(c) po 4 klientów kupiło zestawy w czterech smakach(w każdym zestawie powtarzał się smak śmietankowy)
(d) jeden klient kupił lody we wszystkich czterech smakach
Ile klientów kupiło lody wyłącznie śmietankowe?

2. Starosta organizuje piknik dla liczącej 30 osób grupy. Zamawia dla każdego danie piknikowe. Firma, w której złożył zamówienie oferuje 5 różnych rodzajów dań. Starosta powinien podać liczbę zamawianych dań każdego rodzaju. Ile jest różnych możliwości utworzenia takiego zamówienia?

3. Zakładamy, że zbiór X ma 75 elementów. A, B, C, D są podzbiorami X spełniającymi warunki:
(a) każdy z nich ma 28 elementów
(b) część wspólna dowolnych dwóch spośród nich liczy 12 elementów,
(c) część wspólna dowolnych trzech spośród nich zawiera 5 elementów,
(d) ich przecięcie jest zbiorem jednoelementowym.
Ile jest elementów w zbiorze \[ X \bez (A \cup B \cup C \cup D)?\]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: matematyka dyskretna-kombinatoryka

Post autor: Jerry »

Z zasady włączeń i wyłączeń mamy:
\[|A \cup B \cup C \cup D|=4\cdot28-6\cdot12+4\cdot5-1=59\\
|X \bez (A \cup B \cup C \cup D)|=|X|-|A \cup B \cup C \cup D|=75-59=16\]
Zadanie 1. - analogicznie, chociaż z treścią tego zadanie wg mniej jest coś "nie tak"

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: matematyka dyskretna-kombinatoryka

Post autor: Jerry »

strawberry015 pisze: 27 lis 2023, 11:39 2. Starosta organizuje piknik dla liczącej 30 osób grupy. Zamawia dla każdego danie piknikowe. Firma, w której złożył zamówienie oferuje 5 różnych rodzajów dań. Starosta powinien podać liczbę zamawianych dań każdego rodzaju. Ile jest różnych możliwości utworzenia takiego zamówienia?
Takich możliwości jest tyle, ile jest rozwiązań równania
\[x_1+x_2+x_3+x_4+x_5=30\]
w liczbach całkowitych nieujemnych, gdzie \(x_i\) jest liczbą zamawień \(i\)-tego dania.
Czyli tyle, ile jest rozwiązań równania
\[t_1+t_2+t_3+t_4+t_5=35\]
w liczbach całkowitych dodatnich, gdzie \(t_i=x_i+1\).
Odpowiedź: \({34\choose4}\)

Pozdrawiam
PS. Przeczytaj, proszę, ze zrozumieniem moje posty w
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ki#p339922
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: matematyka dyskretna-kombinatoryka

Post autor: radagast »

strawberry015 pisze: 27 lis 2023, 11:39
(d) jeden klient kupił lody we wszystkich czterech smakach
Ile klientów kupiło lody wyłącznie śmietankowe?

smaków było pięć: śmietanka, czekolada , kakao, orzech i truskawka więc stwierdzenie "we wszystkich czterech smakach" jest niezrozumiałe
strawberry015
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2023, 11:16
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: matematyka dyskretna-kombinatoryka

Post autor: strawberry015 »

Taka treść zadania była w liście wykładowcy, zastanawiałam się czy chodzi o wszystkie pięć smaków czy cztery bez Śmietanki
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: matematyka dyskretna-kombinatoryka

Post autor: Jerry »

Tej wątpliwości my Ci nie rozstrzygniemy... Policz wg swojego uznania i hintu z mojego wcześniejszego postu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ