mechanika - średnica głowy pręta

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mebelin
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 lis 2023, 20:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

mechanika - średnica głowy pręta

Post autor: Mebelin »

Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Pręt stalowy zamocowany w otworze jest rozciągany siłą F=40000N. Oblicz średnicę pręta i wysokość h jego łba przy zamocowaniu. Naprężenie dopuszczalne na rozciąganie kr=100MPa (nie uwzględniając nacisku powierzchniowego)
Obliczenia dokonaj dla:
a) Naprężeń rozciągających dla przekroju o średnicy d
b) Naprężeń ścinających w łbie sworznia dla średnicy przekroju ścinającego
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: mechanika - średnica głowy pręta

Post autor: janusz55 »

Najpierw wyznaczamy średnicę pręta \( d \) ze względu na rozciąganie:

\( S = \frac{F}{k_{r}} = \ \ ... \)

\( S = \frac{\pi\cdot d^2}{4} \)

\( d \geq \sqrt{\frac{4:S}{\pi}} = \ \ ...\)

Łeb pręta jest ścinany wzdłuż tworzących pręta.

Pole przekroju ścinanego \( S_{s} \) powinno spełniać warunek:

\( S_{s} \geq \frac{F}{k_{t}}, \)

gdzie:

\( k_{t} = 0,6\cdot k_{r} = 0,6\cdot 100 \ \ MPa = 60 \ \ MPa.\)

\( S_{s} \geq \ \ ... \)

Z drugiej strony pole przekroju ścinanego jest równe

\( \pi\cdot d \cdot h = S_{s} \)

Stąd

\( h \geq \frac{S_{s}}{\pi \cdot d} = \ \ ... \)
ODPOWIEDZ