Dzień dobry, proszę o pomoc z tymi zadaniami
1) wykazać, że każde równanie \(a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_0=0 gdzie n=2k+1\), \(k=0,1,2..\). ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
2) wykazać, że równanie \(x^3-3x+1=0\) ma w przedziale \(<1,2>\) co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty, znaleźć wartość przybliżoną tego pierwiastka z dokładnością do \(0.01\)
ciągłość funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2967
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1305 razy
- Płeć:
Re: ciągłość funkcji
1. Tu brakuje założenia, że \(a_n\) jest różny od zera.
Pozostaje pokazać że wielomian stopnia nieparzystego w minus i w plus nieskończoności ma wartości przeciwnych znaków.
2. To nie jest prawda. Możliwe, iż miało być \(x^3-3x-1=0\) ?
Pozostaje pokazać że wielomian stopnia nieparzystego w minus i w plus nieskończoności ma wartości przeciwnych znaków.
2. To nie jest prawda. Możliwe, iż miało być \(x^3-3x-1=0\) ?
-
- Fachowiec
- Posty: 2967
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1305 razy
- Płeć:
Re: ciągłość funkcji
Sorki , źle spojrzałem.
Niech \(W(x)=x^3-3x+1\). Skoro wielomian jest ciągły oraz W(1)=-1 i W(2)=3 to między 1 a 2 jest miejsce zerowe. Zastosuj np bijekcję do znalezienia jego przybliżonej wartości.
Niech \(W(x)=x^3-3x+1\). Skoro wielomian jest ciągły oraz W(1)=-1 i W(2)=3 to między 1 a 2 jest miejsce zerowe. Zastosuj np bijekcję do znalezienia jego przybliżonej wartości.
Re: ciągłość funkcji
A czy moglbys przeprowadzic ten dowod, bo chyba zrobilam, ale nie mam z czym sprawdzic
-
- Fachowiec
- Posty: 1748
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 445 razy
Re: ciągłość funkcji
Metoda Bisekcji - połowienia - znajdowania pierwiastków równań bazuje na twierdzeniu Darboux "o przyjmowaniu wartości pośrednich".
Jeśli funkcja \( f(x) \) jest funkcją ciągłą w przedziale \( [a,\ \ b] \) taką, że w końcach tego przedziału przyjmuje wartości
różnych znaków, \( f(a)\cdot f(b) < 0,\) to istnieje przynajmniej jeden punkt \( \alpha \in [a, \ \ b]\), taki, że \( f(\alpha) = 0. \)
Zakładamy, że funkcja posiada dokładnie jedno miejsce zerowe \( \alpha \) w rozpatrywanym przedziale \( [a, \ \ b]. \)
Metoda bisekcji polega na połowieniu przedziału \( [ a,\ \ b ]\) na co raz mniejsze przedziały \( [a_{n},\ \ b_{n}] \subset [a, \ \ b], n=1,2,.. \)
Na początku wyznaczamy środek \( c = \frac{a+b}{2} \) każdego przedziału , później obliczamy znak iloczynu \( f(c)\cdot f(b). \)
Jeśli iloczyn jest ujemny, oznacza to, że poszukiwany pierwiastek znajduje się w przedziale \( [c, \ \ d],\) jeśli zaś dodatni - w przedziale \( [a, \ \ c]. \)
Następnie rozpatrujemy nowy przedział zawierający \( \alpha. \)
Proces połowienia kontynuujemy dopóty, dopóki różnica \( |a_{n} - b_{n}| < \varepsilon, \)
gdzie \( \varepsilon \) jest wartością przyjętej dokładności (tolerancji) wyniku.
Innym stop- kryterium, które możemy przyjąć, jest wartość błędu wględnego \( \frac{|a_{n}-b_{n}|}{|a_{n}|}< \varepsilon \)
lub spełniona nierówność \( |f(a_{n})| < \varepsilon.\)
Program Metody Bisekcji w OCTAVE
Przykładowa funkcja:
Przykładowe wywołanie programu:
Wyniki:
Dokładność metody bisekcji .
Jeśli funkcja \( f \) jest ciągła w przedziale \( [a,b] \) i taka, że \( f(a)\cdot f(b) <0, \) to \( n-\) ty krok
metody bisekcji przybliża poszukiwany pierwiastek równania z błędem nie mniejszym niż \( \frac{(b-a)}{2^{n+1}}.\)
Dowód
Niech \( [a_{0}, b_{0}] \) bedzie wyjściowym przedziałem zawierającym miejsce zerowe funkcji \( f, \ \ \alpha. \)
Definiujemy środek przedziału \( [a_{0}, b_{0}]. \) to jest punkt \( c_{0} = \frac{b_{0}+c_{0}}{2} \) i \( \alpha \in [a_{0},b_{0}]\)
Stąd
\( |\alpha-c_{0}| < (b_{1}-a_{1}) = \frac{b_{0}-a_{0}}{2}. \)
gdzie punkty \( a_{1}, b_{1} \) są końcami nowego przedziału zawierającego \( \alpha. \)
Jeśli przez \( c_{n} \) oznaczymy wartość \( c \) w \( n- \) tej iteracji, to
\( |\alpha - c_{n}| < |b_{n+1}- a_{n+1}| =\frac{b_{0}-a_{0}}{2^{n+1}}, \ \ n=0,1,2,...\)
Na przykład dla Pani wielomianu
\( f(x) = x^3 -3x+1 \)
przyjęliśmy dokładność \( tol = 10^{-4} \)
i otrzymaliśmy
\( |\alpha - c_{n}| \leq \frac{b-a}{2^{n+1}} = \frac{2-1}{2^{n+1}} < 10^{-4} \)
\( -(n+1) \log(2)< -4 \)
\( n > \frac{4}{\log(2)} -1 \approx 12 \) iteracji.
Jeśli funkcja \( f(x) \) jest funkcją ciągłą w przedziale \( [a,\ \ b] \) taką, że w końcach tego przedziału przyjmuje wartości
różnych znaków, \( f(a)\cdot f(b) < 0,\) to istnieje przynajmniej jeden punkt \( \alpha \in [a, \ \ b]\), taki, że \( f(\alpha) = 0. \)
Zakładamy, że funkcja posiada dokładnie jedno miejsce zerowe \( \alpha \) w rozpatrywanym przedziale \( [a, \ \ b]. \)
Metoda bisekcji polega na połowieniu przedziału \( [ a,\ \ b ]\) na co raz mniejsze przedziały \( [a_{n},\ \ b_{n}] \subset [a, \ \ b], n=1,2,.. \)
Na początku wyznaczamy środek \( c = \frac{a+b}{2} \) każdego przedziału , później obliczamy znak iloczynu \( f(c)\cdot f(b). \)
Jeśli iloczyn jest ujemny, oznacza to, że poszukiwany pierwiastek znajduje się w przedziale \( [c, \ \ d],\) jeśli zaś dodatni - w przedziale \( [a, \ \ c]. \)
Następnie rozpatrujemy nowy przedział zawierający \( \alpha. \)
Proces połowienia kontynuujemy dopóty, dopóki różnica \( |a_{n} - b_{n}| < \varepsilon, \)
gdzie \( \varepsilon \) jest wartością przyjętej dokładności (tolerancji) wyniku.
Innym stop- kryterium, które możemy przyjąć, jest wartość błędu wględnego \( \frac{|a_{n}-b_{n}|}{|a_{n}|}< \varepsilon \)
lub spełniona nierówność \( |f(a_{n})| < \varepsilon.\)
Program Metody Bisekcji w OCTAVE
Kod: Zaznacz cały
function bisect(f,a,b,tol,n)
a0=a;
b0=b;
iter=0;
u=feval(f,a);
v=feval(f,b);
c=(a+b)*0.5;
err=abs(b-a)*0.5;
disp('__________________________________________________________________ ')
disp(' iter a b c f(c) |b-a|/2 ')
disp('___________________________________________________________________')
fprintf('\n')
if (u*v<=0)
while (err>tol)&(iter<=n)
w=feval(f,c);
fprintf('%2.0f %10.4f %10.4f %12.6f %10.6f %10.6f\n',iter,a,b,c,w,err)
if (w*u<0)
b=c;
v=w;
end;
if (w*u>0)
a=c;
u=w;
end;
iter=iter+1;
c=(a+b)*0.5;
err=abs(b-a)*0.5;
end;
if (iter>n)
disp('Metoda nie jest zbieżna')
end;
else
disp('Metoda nie może by stosowana f(a)f(b)>0')
end;
Przykładowa funkcja:
Kod: Zaznacz cały
function f=f1(x)
f=x.^3- 3*x +1;
Przykładowe wywołanie programu:
Kod: Zaznacz cały
>> bisect('f1',1,2,10^(-4),40)
Wyniki:
Kod: Zaznacz cały
______________________________________________________________
iter a b c f(c) |b-a|/2
______________________________________________________________
0 1.0000 2.0000 1.500000 0.125000 0.500000
1 1.0000 1.5000 1.250000 -0.609375 0.250000
2 1.2500 1.5000 1.375000 -0.291016 0.125000
3 1.3750 1.5000 1.567500 -0.095947 0.062500
4 1.4375 1.5000 1.568750 0.011200 0.031250
5 1.4375 1.4688 1.539250 -0.043194 0.015625
6 1.4531 1.4688 1.539038 -0.016203 0.007812
7 1.4609 1.4688 1.534844 -0.002554 0.003906
8 1.4648 1.4688 1.533218 0.004310 0.001953
9 1.4648 1.4668 1.533210 0.000875 0.000977
10 1.4648 1.4658 1.533209 -0.000840 0.000488
11 1.4653 1.4658 1.533205 0.000017 0.000244
12 1.4653 1.4656 1.533201 -0.000001 0.000122
Jeśli funkcja \( f \) jest ciągła w przedziale \( [a,b] \) i taka, że \( f(a)\cdot f(b) <0, \) to \( n-\) ty krok
metody bisekcji przybliża poszukiwany pierwiastek równania z błędem nie mniejszym niż \( \frac{(b-a)}{2^{n+1}}.\)
Dowód
Niech \( [a_{0}, b_{0}] \) bedzie wyjściowym przedziałem zawierającym miejsce zerowe funkcji \( f, \ \ \alpha. \)
Definiujemy środek przedziału \( [a_{0}, b_{0}]. \) to jest punkt \( c_{0} = \frac{b_{0}+c_{0}}{2} \) i \( \alpha \in [a_{0},b_{0}]\)
Stąd
\( |\alpha-c_{0}| < (b_{1}-a_{1}) = \frac{b_{0}-a_{0}}{2}. \)
gdzie punkty \( a_{1}, b_{1} \) są końcami nowego przedziału zawierającego \( \alpha. \)
Jeśli przez \( c_{n} \) oznaczymy wartość \( c \) w \( n- \) tej iteracji, to
\( |\alpha - c_{n}| < |b_{n+1}- a_{n+1}| =\frac{b_{0}-a_{0}}{2^{n+1}}, \ \ n=0,1,2,...\)
Na przykład dla Pani wielomianu
\( f(x) = x^3 -3x+1 \)
przyjęliśmy dokładność \( tol = 10^{-4} \)
i otrzymaliśmy
\( |\alpha - c_{n}| \leq \frac{b-a}{2^{n+1}} = \frac{2-1}{2^{n+1}} < 10^{-4} \)
\( -(n+1) \log(2)< -4 \)
\( n > \frac{4}{\log(2)} -1 \approx 12 \) iteracji.
-
- Fachowiec
- Posty: 1748
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 445 razy
Re: ciągłość funkcji
a)
Dowód:
\( \lim_{ x \to \pm \infty} \frac{1}{x} = 0 \)
Zatem
\( \lim_{x \to \pm \infty} \frac{w(x)}{x^{n}} = \lim_{x\to \pm \infty} \left(\frac{a_{0}}{x^{n}} + \frac{a_{1}}{x^{n-1}} + \ \ ... + \ \ \frac{a_{n-1}}{x} + a_{n} \right) = a_{n}. \)
Załóżmy, że współczynnik \( a_{n} > 0 \). Przypadek \( a_{n}<0 \) można sprowadzić do poprzedniego przez zastąpienie wielomianu \( w \) wielomianem przeciwnym.
Stosując twierdzenie o granicach stwierdzamy, że z jednej strony zachodzi \( \lim_{x\to \infty} w(x) = \lim_{x\to \infty} x^{n} \cdot \lim_{x\to \infty} \frac{ w(x)}{x^{n}} = +\infty\cdot a_{n} = +\infty, \)
a z drugiej strony \( \lim_{x\to -\infty} w(x) = \lim_{x\to -\infty} x^{n} \cdot \lim_{x\to -\infty} \frac{ w(x)}{x^{n}} = -\infty\cdot a_{n} = -\infty. \)
Z tego wnioskujemy, że wielomian \( w \) przyjmuje zarówno wartości dodatnie jak ujemne.
Jeśli \( x \) jest dostatecznie dużą liczbą dodatnią, to \( w(x)>0, \) jeśli \( |x| \) jest dostaecznie dużą liczbą dodatnią i \( x<0 \), to \( w(x)< 0.\)
Stąd wynika, że wielomian \( w(x) \) przyjmuje w pewnym punkcie wartość \( 0, \) czyli ma pierwiastek.
\( \Box \)
Dowód:
\( \lim_{ x \to \pm \infty} \frac{1}{x} = 0 \)
Zatem
\( \lim_{x \to \pm \infty} \frac{w(x)}{x^{n}} = \lim_{x\to \pm \infty} \left(\frac{a_{0}}{x^{n}} + \frac{a_{1}}{x^{n-1}} + \ \ ... + \ \ \frac{a_{n-1}}{x} + a_{n} \right) = a_{n}. \)
Załóżmy, że współczynnik \( a_{n} > 0 \). Przypadek \( a_{n}<0 \) można sprowadzić do poprzedniego przez zastąpienie wielomianu \( w \) wielomianem przeciwnym.
Stosując twierdzenie o granicach stwierdzamy, że z jednej strony zachodzi \( \lim_{x\to \infty} w(x) = \lim_{x\to \infty} x^{n} \cdot \lim_{x\to \infty} \frac{ w(x)}{x^{n}} = +\infty\cdot a_{n} = +\infty, \)
a z drugiej strony \( \lim_{x\to -\infty} w(x) = \lim_{x\to -\infty} x^{n} \cdot \lim_{x\to -\infty} \frac{ w(x)}{x^{n}} = -\infty\cdot a_{n} = -\infty. \)
Z tego wnioskujemy, że wielomian \( w \) przyjmuje zarówno wartości dodatnie jak ujemne.
Jeśli \( x \) jest dostatecznie dużą liczbą dodatnią, to \( w(x)>0, \) jeśli \( |x| \) jest dostaecznie dużą liczbą dodatnią i \( x<0 \), to \( w(x)< 0.\)
Stąd wynika, że wielomian \( w(x) \) przyjmuje w pewnym punkcie wartość \( 0, \) czyli ma pierwiastek.
\( \Box \)