Co to za wzór?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 23:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Co to za wzór?

Post autor: Sway22 »

Poniższy wzór pozwala dla N-elementowej próby wyliczyć:

\(a = \frac{1}{N} \sum_{i=1}^{N} x^2 - ( \frac{1}{N} \sum_{i=1}^{N}x)^2\)

a) Dyspersję z próby
b) Wariancję z próby
c) Odchylenie z próby
d) Średnią ważoną z próby
e) Znormalizowaną odchyłkę od średniej z próby
d) Inną wielkość, żadną z wymienionych
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1834
Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 458 razy

Re: Co to za wzór?

Post autor: janusz55 »

Odpowiedź:
b) Wariancję z próby \( N- \) elementowej.