Równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 01 lis 2023, 00:39
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Równanie
Na drzewie siedziały sikorki i wróble. Sikorki stanowiły 36% liczby ptaków siedzących na drzewie. Gdy jeden ptak odleciał, sikorki stanowiły 37,5% liczby ptaków. Ile sikorek siedziało na drzewie?
-
- Expert
- Posty: 3901
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Równanie
Jeżeli \(x\) jest liczbą ptaków na drzewie, to sytuację z zadania opisuje równanie:
\[0,36x=0,375(x-1)\\ x=25\]
Na drzewie siedziało \(0,36\cdot25=9\) sikorek.
Pozdrawiam
\[0,36x=0,375(x-1)\\ x=25\]
Na drzewie siedziało \(0,36\cdot25=9\) sikorek.
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę