Zadanie - reakcje belki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rdek12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2023, 17:20
Podziękowania: 2 razy

Zadanie - reakcje belki

Post autor: rdek12 »

Zadanie:
Wyznaczyć analitycznie reakcje belki przedstawione na rysunku
Dane:
F1 = 100 [N]
F2 = 200 [N]
a = 1 [metry]

Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 lis 2023, 11:04 przez eresh, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: na prośbę autora
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Zadanie - reakcje belki

Post autor: janusz55 »

Do rozwiązania wykorzystujemy warunki równowagi belki:

\( 1^{o} \)
Wypadkowa wszystkich sił działających na belkę musi być równa zero.

Suma rzutów sił na kierunek poziomy:

\( -R_{Bx} + F_{2}\cos(45^{o}) = 0 \ \ (1)\)

Suma rzutów sił na kierunek pionowy:

\( R_{A} - F_{1} + R_{By} - F_{2}\cdot \sin(45^{o}) = 0 \ \ (2) \)

\( 2^{o} \)
Suma momentów wszystkich sił względem wybranego punktu belki musi być równa zero:

\( -R_{A}\cdot 3a + F_{1}\cdot 2a - R_{By}\cdot a - F_{2} \cdot \sin(45^{o})\cdot 0 = 0 \ \ (3) \)

Podstawiając dane i rozwiązując układ równań liniowych \( (1), (2), (3) \) - znajdujemy wartości sił reakcji belki \( R_{A}, R_{Bx}, R_{By}.\)
ODPOWIEDZ