mechanika techniczna - rzuty sił na osie x, y.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rdek12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2023, 17:20
Podziękowania: 2 razy

mechanika techniczna - rzuty sił na osie x, y.

Post autor: rdek12 »

Treść zadania:

Na rysunku przedstawiono trzy siły zbieżne w początku O prostokątnego układu współrzędnych x,y. Wartości sił wynoszą F1 = 600 N, F2= 400 N, F3=500N. Znaleźć rzuty tych sił na osie x i y.

Obrazek

Czy mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania i rozpisanie go możliwie jak najbardziej szczegółowo?
Z góry dziękuję.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: mechanika techniczna - rzuty sił na osie x, y.

Post autor: janusz55 »

\( F_{1x} = |\vec{F}_{1}|\cdot \cos(30^{o}) = 600 N\cdot \cos(30^{o}) = \ \ ... \)

\( F_{1y} = |\vec{F}_{1}|\cdot \sin(60^{o}) = 600 N\cdot \sin(30^{o}) = \ \ ... \)

\( F_{2x} =-|\vec{F}_{2}|\cdot \cos(45^{o}) = -400 N\cdot \cos(45^{o}) = \ \ ... \)

\( F_{2y} = |\vec{F}_{2}|\cdot \sin(45^{o}) = 400 N\cdot \sin(45^{o}) = \ \ ... \)

\( F_{3x} =-|\vec{F}_{3}|\cdot \cos(60^{o}) = -500 N\cdot \cos(60^{o}) = \ \ ... \)

\( F_{3y} = -|\vec{F}_{3}|\cdot \sin(30^{o}) = -500 N\cdot \sin(30^{o}) = \ \ ... \)
rdek12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2023, 17:20
Podziękowania: 2 razy

Re: mechanika techniczna - rzuty sił na osie x, y.

Post autor: rdek12 »

temat do usunięcia
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: mechanika techniczna - rzuty sił na osie x, y.

Post autor: korki_fizyka »

Tutaj się nie usuwa postów chyba, że są nieregulaminowe. Za to należy wykazać szczególną dbałość przy umieszczaniu ich w odpowiednich działach. Ten problem jest z jakiejś politechniki czyli powinien trafić do działu "studia".
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ