Nierówność trygonometryczna

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: yelan »

\( \cos x+ \tg x- \sin x-1 \le 0\)
Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: Jerry »

Zauważ,że
\[f(x)= \cos x+ \tg x- \sin x-1 =(\cos x-\sin x)+(\tg x -1)=\cos x(1-\tg x)-1\cdot(1-\tg x)=\\\qquad=(1-\tg x)(\cos x -1)\wedge \cos x\ne0\]
Aby \(f(x)\le0\) trzeba i wystarczy:
\[1-\tg x=0\vee \cos x-1=0\vee\begin{cases}1-\tg x<0\\\cos x-1>0\end{cases}\vee\begin{cases}1-\tg x>0\\\cos x-1<0\end{cases}\\
\tg x=1\quad\vee \quad\cos x=1\quad\vee\quad x\in\emptyset\quad\vee\quad \begin{cases}\tg x<1\\\cos x\ne1\end{cases}\\
\left(x={\pi\over4}+k\cdot\pi\quad\vee x=k\cdot2\pi\quad\vee\quad x\in\emptyset\quad\vee\quad\begin{cases}-{\pi\over2}+k\cdot\pi<x<{\pi\over4}+k\cdot\pi\\x\ne k\cdot2\pi\end{cases}\right)\wedge k\in\zz\\
\left(-{\pi\over2}+k\cdot\pi<x\le{\pi\over4}+k\cdot\pi\right)\wedge k\in\zz\]
Pozostaje sprawdzić z dziedziną i napisać odpowiedź

Pozdrawiam
PS. To problem na poziomie "studia" :?:
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: yelan »

Dziękuję. W liceum nie było nierówności trygonometrycznych
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Nierówność trygonometryczna

Post autor: radagast »

yelan pisze: 18 lis 2023, 14:55 Dziękuję. W liceum nie było nierówności trygonometrycznych
W rozszerzeniu są.
ODPOWIEDZ