narysuj zbiór

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 515
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 192 razy

narysuj zbiór

Post autor: Pawm32 »

Naszkicuj na płaszczyznie zespolonej zbiór Liczb \(z^3 \in \rr \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3809
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2055 razy

Re: narysuj zbiór

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 06 lis 2023, 02:12 Naszkicuj na płaszczyznie zespolonej zbiór liczb \(z\), takich, że \(z^3 \in \rr \)
Dla \(z=|z|(\cos\varphi+i\sin\varphi)\) mamy \(z^3=|z|^3(\cos3\varphi+i\sin3\varphi)\).
\[z^3\in\rr\iff \sin3\varphi=0\\
\varphi=0^\circ\vee\varphi=60^\circ\vee\ldots\vee\varphi=300^\circ\]
Pozostaje namalować sześć półprostych...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ