Droga, prędkość, czas
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 01 lis 2023, 00:39
- Podziękowania: 10 razy
- Płeć:
Droga, prędkość, czas
Rowerzysta przejechał trasę między miejscowością x a y w ciągu 126 minut. Motocyklista, który jechał że średnią prędkością o 36 km/h większą niż rowerzysta, przejechał tę trasę w ciągu 45 minut. Jaka jest odległość między tymi miejscowości?
-
- Expert
- Posty: 3879
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2072 razy
Re: Droga, prędkość, czas
Z zależności: \(S=V\cdot\frac{126}{60}\) i \(S=(V+36)\cdot\frac{45}{60}\), gdzie \(S\) jest szukaną odległością w km a \(V\) prędkością rowerzysty w km/h, wynika równanie:
\[V\cdot\frac{126}{60}=(V+36)\cdot\frac{45}{60}\]
rozwiązanie którego jest \(V=20\) km/h. Zatem \(S=20\cdot\frac{126}{60}=42\) km.
Pozdrawiam
[edited] poprawka po poniższym
\[V\cdot\frac{126}{60}=(V+36)\cdot\frac{45}{60}\]
rozwiązanie którego jest \(V=20\) km/h. Zatem \(S=20\cdot\frac{126}{60}=42\) km.
Pozdrawiam
[edited] poprawka po poniższym
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Droga, prędkość, czas
OK, tylko nie ubierajmy jednostek w nawiasy [..], błagam
Poprawny zapis wyniku wraz z jednostkami wg polskich norm wygląda tak:
liczba <spacja> jednostka kursywą
czyli szukana droga wynosi \( s= 42\ km\)

Poprawny zapis wyniku wraz z jednostkami wg polskich norm wygląda tak:
liczba <spacja> jednostka kursywą
czyli szukana droga wynosi \( s= 42\ km\)
Spoiler
Bardziej fizyczne podejście do tego typu zadań, to skorzystanie ze wzoru na szybkość (średnią)
\(v_{śr} =\frac{s}{t}\)
zatem \(v_m = v_r +\Delta v= \frac{s}{t_m}\)
i dalej \(\frac{s}{t_r}+\Delta v= \frac{s}{t_m}\)
po przekształceniach \(s = \Delta v\cdot \frac{t_r \cdot t_m}{t_r - t_m}\)
podstawiając dane \(\Delta v = 36\ \frac{km}{h}\), \(t_r = 126\ min\), \(t_m= 45\ min\)
musimy na końcu zamienić minuty na godziny i końcowy wynik wyniesie
\(s= \Delta v = 36\ \frac{km}{h} \cdot \frac{126 \cdot 45\ min^2}{81\ min} = 36\ \frac{km}{h} \cdot 70\ min= 36\ \frac{km}{h} \cdot \frac{7}{6}\ h = 42\ km\)
\(v_{śr} =\frac{s}{t}\)
zatem \(v_m = v_r +\Delta v= \frac{s}{t_m}\)
i dalej \(\frac{s}{t_r}+\Delta v= \frac{s}{t_m}\)
po przekształceniach \(s = \Delta v\cdot \frac{t_r \cdot t_m}{t_r - t_m}\)
podstawiając dane \(\Delta v = 36\ \frac{km}{h}\), \(t_r = 126\ min\), \(t_m= 45\ min\)
musimy na końcu zamienić minuty na godziny i końcowy wynik wyniesie
\(s= \Delta v = 36\ \frac{km}{h} \cdot \frac{126 \cdot 45\ min^2}{81\ min} = 36\ \frac{km}{h} \cdot 70\ min= 36\ \frac{km}{h} \cdot \frac{7}{6}\ h = 42\ km\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Droga, prędkość, czas
\( d \ \ km \) - odległość między miastami \( x, y. \)
\( \frac{d}{45} \frac{km}{min} \)- średnia prędkość motocyklisty na trasie \(x-y.\)
\( \frac{d}{126} \frac{km}{min} \) - średnia prędkość rowerzysty na trasie \( x-y\)
\( 36 \frac{km}{h} = \frac{36}{60} \frac{km}{min} = \frac{3}{5}\frac{km}{min}.\)
\( \frac{d}{45} - \frac{d}{126} = \frac{3}{5},\)
\( \frac{126d - 45d}{45\cdot 126} = \frac{3}{5},\)
\( 5\cdot(126d -45d) = 3\cdot 45\cdot 126 = 3\cdot 5 \cdot 9 \cdot 126 | \cdot \frac{1}{5} \)
\( 126d - 45 d = 3\cdot 9 \cdot 126 \)
\( 81 d = 27 \cdot 126 | \cdot \frac{1}{27} \)
\( 3d = 126 \)
\( d = 42.\)
Odpowiedź: odległość między miejscowościami \( x, y \) wynosi \( 42 \ \ km.\)
\( \frac{d}{45} \frac{km}{min} \)- średnia prędkość motocyklisty na trasie \(x-y.\)
\( \frac{d}{126} \frac{km}{min} \) - średnia prędkość rowerzysty na trasie \( x-y\)
\( 36 \frac{km}{h} = \frac{36}{60} \frac{km}{min} = \frac{3}{5}\frac{km}{min}.\)
\( \frac{d}{45} - \frac{d}{126} = \frac{3}{5},\)
\( \frac{126d - 45d}{45\cdot 126} = \frac{3}{5},\)
\( 5\cdot(126d -45d) = 3\cdot 45\cdot 126 = 3\cdot 5 \cdot 9 \cdot 126 | \cdot \frac{1}{5} \)
\( 126d - 45 d = 3\cdot 9 \cdot 126 \)
\( 81 d = 27 \cdot 126 | \cdot \frac{1}{27} \)
\( 3d = 126 \)
\( d = 42.\)
Odpowiedź: odległość między miejscowościami \( x, y \) wynosi \( 42 \ \ km.\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 369 razy
- Otrzymane podziękowania: 99 razy
Re: Droga, prędkość, czas
Od rana w napięciu czekam aż nasz forumowy alfa i omega przedstawi swoje rozwiazanie
teraz moderacja powinna dołączyć ankietę i głosowanie!
