Dzień dobry.
Mam problem z jednym zadaniem.
W klasach pierwszych liceum zorganizowano koło szachowe, na które uczęszcza młodzież według tabeli:
\[\begin{array}{|c|c|c|}Klasa & Dziewczęta& Chłopcy\\\hline
I a & 4 & 8\\
I b & 8 & 12\end{array}\]
Wybieramy losowo dwie osoby z tej grupy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosujemy dwóch chłopców z tej samej klasy. Zapisz obliczenia.
W ODPOWIEDZIACH JEST \(P(A)={2419\over3135}\), CZY MOŻE KTOŚ MI WYJAŚNIĆ DLACZEGO?
Dziękuję i pozdrawiam.
PYTANIE O ZADANIE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 paź 2023, 22:34
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3807
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2054 razy
Re: PYTANIE O ZADANIE
Wg mnie:
Wszystkich wyborów jest \({32\choose2}=31\cdot16\), wyborów sprzyjających \({8\choose2}+{12\choose2}=28+66=94\), zatem
\[p=\frac{47}{248}\]
Pozdrawiam
Wszystkich wyborów jest \({32\choose2}=31\cdot16\), wyborów sprzyjających \({8\choose2}+{12\choose2}=28+66=94\), zatem
\[p=\frac{47}{248}\]
Pozdrawiam