Wyznacz dziedzinę wyrażenia \(\frac{\log(16-x^2)}{\sqrt{\sin x}}\).
Mam że \(16-x^2 > 0\) i z tego wychodzi że \(x \in (-4; 4)\). Nie wiem co zrobić dalej
Wyznacz dziedzinę wyrażenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz dziedzinę wyrażenia
1. \(16-x^2>0\So x\in (-4,4)\)
2.
\(\sin x>0\\
x\in (2k\pi, \pi+2k\pi), k\in \mathbb{Z}\)
\(D=(-4,-\pi)\cup (0,\pi)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę