fala stojąca - parametr k

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2021, 20:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

fala stojąca - parametr k

Post autor: mikaa »

Jakie obciążenie stalowej struny sztywno zamocowanej na dwóch końcach wygeneruje falę stojącą o wartości parametru k=1?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: fala stojąca - parametr k

Post autor: korki_fizyka »

Zapewne jest to jeden z podpunktów ćwiczenia pt."Badanie drgań własnych strun metodą rezonansu".
Aby w strunie powstała fala stojąca, to na długości L struny musi się zmieścić całkowita wielokrotność półfal \(L = k\frac{\lambda}{2}\) dla k=1\( \rightarrow \lambda = 2L\)

częstotliwości powstałych alikwot \(f_k = \frac{k}{2L}\sqrt{\frac{F}{\rho S}}\)

z tego wzoru możesz wyliczyć siłę napinającą F.

https://www.fuw.edu.pl/wo/data/prac-fiz-struna.pdf
https://home.agh.edu.pl/~kakol/efizyka/w13/main13f.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ