piwrwiastek liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yelan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2022, 17:42
Podziękowania: 17 razy

piwrwiastek liczby zespolone

Post autor: yelan »

\( \sqrt[3]{-2+2i} \)
taki jeden mi wynik wyszedł: \(1+i\), następne omegi nie mogę doprowadzić do postaci kartezjańskiej, bo wychodzi np.\( \sqrt{2}( \cos \frac{7}{12} \pi +i \sin \frac{7}{12} \pi) \). Poprawne odpowiedzi: {\(1+i, - \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}+i(- \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}, - \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}+i(- \frac{1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2} )\) }
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: piwrwiastek liczby zespolone

Post autor: eresh »

yelan pisze: 24 paź 2023, 10:41 \( \sqrt[3]{-2+2i} \)
taki jeden mi wynik wyszedł: \(1+i\), następne omegi nie mogę doprowadzić do postaci kartezjańskiej, bo wychodzi np.\( \sqrt{2}( \cos \frac{7}{12} \pi +i \sin \frac{7}{12} \pi) \). Poprawne odpowiedzi: {\(1+i, - \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}+i(- \frac{1}{2} + \frac{ \sqrt{3} }{2}, - \frac{1}{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2}+i(- \frac{1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2} )\) }
na przykład
\(\cos \frac{7\pi}{12}=\cos(\frac{4\pi}{12}+\frac{3\pi}{12})=\cos(\frac{\pi}{3}+\frac{\pi}{4})\)
i zastosuj wzór na cosinus sumy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ