Krzywa transformacji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1604
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: Krzywa transformacji
Zadanie 3
(a)
Zaznaczamy w układzie współrzędnych prostokątnych \( OXY \) (dobra X, dobra Y) punkty \(A (0,33), B(7,30), C(13,26), D(18,21), E(22,15), F(25,8),G(27,0).\)
Łączymy te punkty, otrzymując krzywą możliwości produkcyjnych (granicą możliwości produkcyjnych).
Punkty wewnątrz tej krzywej wypukłej w ekonomii (wklęsłej w analizie) są możliwościami produkcyjnymi ilości dóbr odpowiednio \( X, Y \)
Każdy punkt na zewnątrz tej krzywej to punkt niemożliwości wyprodukowania dobra \( X \) i dobra \( Y.\)
(b)
W kolumnie dobra X od góry do dołu obliczmy koszty alternatywne wzrostu dobra X :
\( 0 , 33-30 = 3Y, 33-26 = 4Y, 26-21 = 5Y, 21-15 = 6Y, 15-8 = 7Y, 8-0 = 8Y.\)
W kolumnie dobra Y od dołu do góry obliczmy koszty alternatywne wzrostu dobra Y :
\( 0 , 27 -25 = 2X, 25-22 = 3X, 22-18 = 4X, 18-13 = 5X, 13-7 = 6X, 7-0 = 7X.\)
Wraz ze wzrostem wielkości produkcji dobra \( X \) o stałą wartość rośnie koszt alternatywny produkcji dobra \(Y \) i odwrotnie.
Obowiązuje zasada rosnącego kosztu alternatywnego.
(a)
Zaznaczamy w układzie współrzędnych prostokątnych \( OXY \) (dobra X, dobra Y) punkty \(A (0,33), B(7,30), C(13,26), D(18,21), E(22,15), F(25,8),G(27,0).\)
Łączymy te punkty, otrzymując krzywą możliwości produkcyjnych (granicą możliwości produkcyjnych).
Punkty wewnątrz tej krzywej wypukłej w ekonomii (wklęsłej w analizie) są możliwościami produkcyjnymi ilości dóbr odpowiednio \( X, Y \)
Każdy punkt na zewnątrz tej krzywej to punkt niemożliwości wyprodukowania dobra \( X \) i dobra \( Y.\)
(b)
W kolumnie dobra X od góry do dołu obliczmy koszty alternatywne wzrostu dobra X :
\( 0 , 33-30 = 3Y, 33-26 = 4Y, 26-21 = 5Y, 21-15 = 6Y, 15-8 = 7Y, 8-0 = 8Y.\)
W kolumnie dobra Y od dołu do góry obliczmy koszty alternatywne wzrostu dobra Y :
\( 0 , 27 -25 = 2X, 25-22 = 3X, 22-18 = 4X, 18-13 = 5X, 13-7 = 6X, 7-0 = 7X.\)
Wraz ze wzrostem wielkości produkcji dobra \( X \) o stałą wartość rośnie koszt alternatywny produkcji dobra \(Y \) i odwrotnie.
Obowiązuje zasada rosnącego kosztu alternatywnego.