Graniastosłup podobny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Graniastosłup podobny
Witam. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego G ma długość 12 cm a jego wysokość jest równa 36cm. Z naroża tego graniastosłupa usunięto fragment w kształcie bryły podobnej do graniastosłupa G w skali 5/6 oblicz pc pozostałej części tego graniastosłupa link to zdjęcia https://imgur.com/a/UotSjtm
- Jerry
- Expert
- Posty: 3807
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2054 razy
Re: Graniastosłup podobny
Ponieważ usunięty graniastosłup ma krawędź podstawy długości 10 cm a jego wysokość jest równa 30 cm, to
\[P_F=\frac{12^2\sqrt3}{4}+\left(\frac{12^2\sqrt3}{4}-\frac{10^2\sqrt3}{4}\right)+12\cdot36+2\cdot\left(12\cdot36-10\cdot30\right)+\frac{10^2\sqrt3}{4}+10\cdot30=\ldots\]
Pozdrawiam
\[P_F=\frac{12^2\sqrt3}{4}+\left(\frac{12^2\sqrt3}{4}-\frac{10^2\sqrt3}{4}\right)+12\cdot36+2\cdot\left(12\cdot36-10\cdot30\right)+\frac{10^2\sqrt3}{4}+10\cdot30=\ldots\]
Pozdrawiam