parametr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

parametr

Post autor: Filip25 »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x-3|+|x+5|=m+1 ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: parametr

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 18 paź 2023, 12:17 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x-3|+|x+5|=m+1 ma nieskończenie wiele rozwiązań.
\(f(x)=|x-3|+|x+5|\)
zadanie.png
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdy
\(m+1=8\\
m=7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ