dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxyz1225
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 wrz 2023, 20:18
Podziękowania: 2 razy

dynamika

Post autor: xxyz1225 »

Cześć, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie? Kulka o masie m =20g uderzyła w gładkie podłoże pod kątem α=45°względem poziomu z prędkością v1=2m/s. Na skutek zderzenia, które trwało Δt=0.1s, kulka odbiła się tak, że wektor jej prędkości v2 po odbiciu tworzył z podłożem kąt β=30°. Składowa prędkości v1x równoległa do podłoża nie zmieniła się. Oblicz średnią wartość siły oddziaływania kulki z podłożem podczas zderzenia

Mam coś takiego ale nie wiem czy to jest dobrze i czy jest przydatne:
v1x:v1=cosα
v1= v1x: cosα

v1x:v2=cosβ
v2=v1x:cosβ

przy czym cosα < cosβ więc v1>v2

v1= v2cosβ: cosα

Z góry dziękuję za pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: dynamika

Post autor: korki_fizyka »

\(F_{śr} =\frac{\Delta p_y}{\Delta t}=m\frac{\Delta v_y}{\Delta t}= m \frac{ v_1 \sin \alpha - v_1\cos \alpha \tg\beta}{\Delta t}\approx 0,12\ N\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ