Układ elektryczny zasilany jest przez dwie identyczne baterie, każda o sile
elektromotorycznej ε = 4,5 V i oporze wewnętrznym 𝑟𝑤 = 0,2Ω, połączone szeregowo lub równolegle.
Obwód zewnętrzny zbudowany jest z dwóch dwuomowych oporników (𝑅 = 2 Ω). Dla jakiej
kombinacji połączeń oporników zewnętrznych między sobą i z zasilaniem (w obu wariantach połączeń
baterii) moc wydzielana na opornikach wewnętrznych baterii jest największa i ile ona wynosi?
Baterie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Baterie
Umiesz łączyć ogniwa i opory? Myślę, że tak więc sprawdź cztery kombinacje lub...pomyśl chwilę i wybierz ten właściwy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Baterie
Natężenie prądu z prawa Ohma dla całego obwodu: \(I =\frac{ E_b}{R_z +r_b}\), gdzie
\(E_b\) - to SEM baterii, dla połączenia szeregowego \(E_b = 2E \), a dla równoległego \(E_b=E\)
\(r_b\) - opór wewnętrzny baterii, odpowiednio 2r lub 0,5r
R_z - zewnętrzny opór zastępczy, podobnie 2R lub 0,5r
moc wydzielona na oporze wewnętrznym \(P=I^2r\)
podstawiać i obliczać lub pobadać tę ostatnią funkcję w zależności od r.
\(E_b\) - to SEM baterii, dla połączenia szeregowego \(E_b = 2E \), a dla równoległego \(E_b=E\)
\(r_b\) - opór wewnętrzny baterii, odpowiednio 2r lub 0,5r
R_z - zewnętrzny opór zastępczy, podobnie 2R lub 0,5r
moc wydzielona na oporze wewnętrznym \(P=I^2r\)
podstawiać i obliczać lub pobadać tę ostatnią funkcję w zależności od r.
Spoiler
Największa moc wydzieli się dla równoległego połączenia oporów zewnętrznych i szeregowego baterii \(P\approx 8,27\ W\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl