Dwie nitki - bryła sztywna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szmeko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:00
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Dwie nitki - bryła sztywna

Post autor: Szmeko »

Do pionowej osi obrotu przymocowano dwie nitki o długościach 𝐿1 = 30 cm (dolna nitka)
i 𝐿2 = 50 cm (górna nitka). Nitki są przyczepione na dwóch różnych wysokościach odległych od siebie
o 𝐻 = 40 cm. Wolne końce nitek są przyczepione do punktowego ciała o masie 𝑚 = 100 g.
Wytrzymałość na zerwanie obu nitek jest taka sama i wynosi 𝑊 = 10 N. Rozważ sytuację, w której,
po wprawieniu układu w ruch obrotowy wokół osi, obie nitki są napięte. Dla jakiej prędkości
kątowej (ωz) nastąpi zerwanie pierwszej (dolnej) nitki? Czy, po zerwaniu pierwszej nitki, druga
(górna) nitka również ulegnie zerwaniu przy prędkości kątowej równej ωz? Przyjmij 𝑔 = 9,81 m/s2.

Jest ktoś w stanie pomóc, od czego zacząć i jak dojść do obliczenia prędkości kątowej?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dwie nitki - bryła sztywna

Post autor: korki_fizyka »

Przydałby się rysunek.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Szmeko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:00
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Dwie nitki - bryła sztywna

Post autor: Szmeko »

Rysunku nie ma, sam nie do końca wiem jak go opracować
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dwie nitki - bryła sztywna

Post autor: korki_fizyka »

Chyba podczas obrotu tworzy się trójkąt o bokach: pionowa oś - H=40, pozioma - L1=30 i skośna - L2=50 czyli jest to trójkąt prostokątny. W wierzchołku trójkąta zawieszona jest masa m, na która działają: siła ciężkości \(Q =mg \) i siła odśrodkowa bezwładności \(F_r =m\omega^2L_1\).
Dolna nitka zerwie się gdy \(F_r>10\ N\) wtedy na górną będzie działa wypadkowa tych dwóch sił i ją też należy przyrównać do siły W =10 N.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ