rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: franco11 »

Ze zbioru {1,2,3,.... ,2n} gdzie \(n \in N \) bez zera losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry i tworzymy liczbę dwucyfrową. Oblicz n, jeśli prawdopodobieństwo zdarzenia "obie cyfry otrzymanej liczby są parzyste" jest równe \(5/21\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2992
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1307 razy
Płeć:

Re: rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: kerajs »

\( (\frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1} = \frac{5}{21}) \ \ \So \ \ (n=11) \)
ODPOWIEDZ