Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: anilewe_MM »

\(15^{\log_53}*x^{\log_5(9x)+1}=1\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Jerry »

Znowu z misiowej półeczki ?
Niech
  • \(\log_53=a\approx{11\over16}\iff 5^a=3\)
  • \(\log_5x=t\iff x=5^t\wedge(x\in\rr_+\wedge t\in\rr)\)
wtedy
  • \(15^{\log_53}=\left(5^{\log_515}\right)^{\log_53}=\ldots=5^{a+a^2}\)
  • \(\log_59x=\ldots=2a+t\)
i równanie przyjmie postać
\[5^{a+a^2}\cdot\left(5^t\right)^{2a+t+1}=1\\
5^{a+a^2+2at+t^2+t}=5^0\]
Wobec różnowartościowości funkcji wykładniczej o podstawie rożnej od jedności
\[t^2+(2a+1)t+a^2+a=0\\\ldots\\ t=-a-1\vee t=-a\\
x=5^{-a-1}=\left(5^a\cdot5\right)^{-1}=(3\cdot5)^{-1}={1\over15}\vee x=5^{-a}=\left(5^a\right)^{-1}={1\over3}\]
Pozdrawiam
PS. Symbol mnożenia to \cdot
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: anilewe_MM »

Skomplikowane, ale ogarniam :D
Jerry pisze: 08 paź 2023, 12:47
  • \(\log_53=a\approx{11\over16}\)
Skąd to?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Rozwiąż równanie

Post autor: Jerry »

Z kalkulatora prostego:
\[\sqrt{\sqrt{\sqrt{\sqrt5}}}^{11}=1,1058229^{11}=3,0237176\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ