Wartości przybliżone

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wartości przybliżone

Post autor: franco11 »

W zadaniu stosowane są miary kąta w stopniach, niestety nie wiem jak wpisać.


Oblicz wartość przybliżoną za pomocą różniczki zupełnej \(sin(29) \cdot cos(29 )\)
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wartości przybliżone

Post autor: franco11 »

Wynik ma być 0,42429 zapomniałem wpisać
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wartości przybliżone

Post autor: korki_fizyka »

\(y(x\pm \Delta x) \approx y(x) \pm dy\)

obliczymy np. \(\cos 29^o\)

\(x=\frac{\pi}{6}\), \( \Delta x = \frac{\pi}{180}\)

\(y(x)=\cos\frac{\pi}{6}=\frac{ \sqrt{3}}{2}\)
\(y'(x)=-\sin \frac{\pi}{6}=- \frac{1}{2} \)
\(\cos 29^o =\cos(\frac{\pi}{6}-\frac{\pi}{180})\approx \frac{ \sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2}\cdot \frac{\pi}{180} = 0,87475\)

podobnie obliczysz \(\sin 29^o \)potem wystarczy pomnożyć.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wartości przybliżone

Post autor: franco11 »

Przepraszam dotarłem do wyniku. Udało się
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wartości przybliżone

Post autor: janusz55 »

Prościej z użyciem jednej funkcji trygonometrycznej:

\( \sin(29^{o})\cdot \cos(29^{o}) = \frac{1}{2}\cdot 2 \sin(29^{o})\cdot \cos(29^{o}) = \frac{1}{2}\sin(2\cdot 29^{o})= \frac{1}{2}\sin(58^{o}).\)
ODPOWIEDZ