Mam takie zadanie z dyskretnej(znowu):
https://zapodaj.net/plik-j0X7FF8d4Q
chciałbym to zrobić w taki sposób, że zliczam ilość wszystkich prętów w każdym etapie.
n an
1 1
2 2
3 5
4 14
5 41
Zliczyłem ilość prętów(grubasów i cienkich) w każdym etapie. W pierwszym mam 1 pręta, w drugim 2, w 3 jest 5, w czwartym 14, a w piątym 41. Chciałem to zrobić w taki sposób: jak z a3=5 i a4=14 uzyskać a5=41. Zadanie nie wydaje się skomplikowane, ale jak dla jednego mi zadziała to dla drugiego nie chce działać. Może mi ktoś pomóc jak dojść do wzoru.
Budowa płotu - pręty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 95 razy
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Budowa płotu - pręty
wolframalpha.com podpowiada
\(a_n = \frac{1}{6} (3^n + 3)\)
\(a_n = \frac{1}{6} (3^n + 3)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.